Mielőtt elindul az orvosához, fontos, hogy megtegye ezt a lépést

2020. október 21. - 09:53 | Belföld

A pácienseknek először telefonon kell értesíteniük az orvosukat, aki a feltett kérdések alapján megítéli, hogy elengedhetetlen-e, hogy személyesen is megjelenjen a rendelőben.

Amennyiben a páciensnek nincsenek-e légzőszervi problémái, és nem volt-e kapcsolatban pozitívan tesztelt személlyel, a kivizsgálás megvalósulhat a rendelőben.

Minden rendelőben megtalálhatók a védelemhez szükséges segédeszközök, ugyanakkor a pácienseknek is viselniük kell a szájmaszkot és fertőtleníteniük kell – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

„Hangsúlyozom, továbbra is az a legfontosabb, hogy a pácienseknek biztosítva legyen az orvosi ellátás” – hangsúlyozta Marek Krajčí egészségügyi miniszter, majd hozzátette, nem akut kivizsgálások esetén is érdemes az orvossal telefonon konzultálni.

A miniszter egyúttal az elektronikus receptek fontosságára is felhívta a figyelmet, ezáltal ugyanis csökkentik a fertőzés terjedésének rizikóját. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint ezidáig 115 millió elektronikus receptet írtak fel.


(TASR/para)