Miért éppen ide építenék? – Merült fel a kérdés az esetleges balonyi szélerőművek kapcsán

2024. február 9. - 21:23 | Régió

Szélerőműveket építenének a dunaszerdahelyi járásbeli Balony község kataszterében. A kivitelező Green Energy vállalat képviselői a község lakosaival ismertették az erre vonatkozó terveket csütörtökön (február 8.)

Miért éppen ide építenék? – Merült fel a kérdés az esetleges balonyi szélerőművek kapcsán
Fotó: Paraméter

A község polgármestere, Tovaryš Krisztián által összehívott lakossági fórumon Tomáš Lacko, a Green Energy vállalattól elmondta, hét darab szélerőművet építenének a községben. A tervek szerint ezek a lakott területtől két kilométerre kapnának helyet.

A kivitelező szavai szerint a legmodernebb technikának köszönhetően 6 MW teljesítményű erőművek épülnének, melyből egy darab 3500 háztartást tudna ellátni energiával. Mint az a fórumon elhangzott, a szélerőművek 30 éves élettartammal rendelkeznének.

Tomáš Lacko továbbá részletezte a dolog anyagi vonzatát is. Beszámolója alapján évente 8 ezer eurót spórolnának meg darabonként az erőművek, plusz további 8 ezer euró bevétele lenne a falunak a bérleti díjakból. Így évente 96 ezer euróhoz jutnának, ami azt jelenti, hogy 30 év alatt 2 880 000 euró folyna be a község kasszájába.

Az információk elhangzása után, a fórumon a jelenlévők is szót kaptak. A felszólalók közül volt, aki nem tetszését fejezti ki a projekttel kapcsolatban. Az illető kiváltképp nehezményezte, hogy annak megvalósulásáról a polgármester és a képviselők döntenek. Felszólította Tovaryš Krisztiánt, hogy hirdessen meg szavazást, annak érdekében, hogy minden lakó kinyilváníthassa a véleményét, majd ez alapján szülessen döntés az ügyben. A polgármester erre azt felelte, készítenek egy írásos tájékoztatót a projektről, amit minden háztartásba eljuttatnak. Arról, hogy nyilvános szavazásra bocsájtja-e az ügyet, egyelőre nem nyilatkozott. Mint mondta, ennek kivitelezését át kell gondolni.

Elhangzott továbbá a kérdést, hogy miért éppen egy termékeny földterületet nézett ki magának a Green Energy vállalat, miért nem keresnek inkább egy mezőgazdaságilag kevésbé kihasználható területet. Lacko erre úgy reagált, a szélerőműveket nem tehetik akárhová. Olyan területre van hozzá szükségük, amelyen megfelelőek a szélviszonyok, ezért esett a választásuk Balony kataszterére.

A Green Energy vállalat egyébként eddig az első megbeszélést folytatta le a község képviselő-testületével, döntés még nem született az ügyben. Egyelőre tárgyalási szakaszban van a projekt. Amennyiben az önkormányzat aláírja az együttműködési szerződést a vállalattal, nagyjából hat évbe telne, míg a szélerőművek fizikailag a helyükre kerülnének.

Nemrégiben Galántán is tartottak ugyanebben a témában lakossági fórumot. A projekt fogadtatása ott sem volt túlzottan pozitív.

(SzC)