Miért fontos még akár egy laptophoz is a külső billentyűzet és egér?

2023. augusztus 24. - 17:16

Azt bizonyára mindenki tudja, aki használt már számítógépet, hogy a billentyűzet és az egér fontos beviteli eszközök. Ezek nélkül nem tudjuk irányítani a készüléket. Persze ma már vannak érintőképernyős laptopok is, de azért alapesetben erre a két perifériára mindenképp szükségünk van. És bár a hordozható számítógépekbe ezek integrálva vannak, sok esetben így is érdemes használnunk őket. Lássuk, hogy miért!

Miért fontos még akár egy laptophoz is a külső billentyűzet és egér?

A billentyűzet és az egér szerepe

Ez a két periféria működteti a számítógépünket. Legalábbis olyan szempontból, hogy az általunk megadott utasítások bevitele ezeken keresztül történik. Nem véletlen tehát, hogy ha megnézzük a PC Aréna billentyűit és egereit, akkor számos típust találunk.

Természetesen itt a legtöbb esetben nem konkrét programkódokról van szó. A feltelepített operációs rendszernek hála ugyanis nem parancsokkal, hanem grafikus felületeken keresztül tudjuk kiadni az utasításokat a számítógépünk számára.

Ezek hiányában nem lennénk képesek semmit sem csinálni rajta. Kivételt képeznek ez alól azok az érintőképernyős típusok, melyeket akár a monitoron keresztül kézmozdulatokkal leadott utasításokkal is vezérelhetünk.

Alapvetően tehát ez a két parancsbeviteli eszközünk van egy számítógépnél vagy laptopnál, így mindkettő nagyon fontos!

Milyen billentyűzetre lehet szükségünk?

Érdemes saját magunkra szabni. Van aki például kvázi asztali gépként használja, jellemzően munkához a laptopját. Neki érdemes lehet egy olyan külső perifériát vásárolnia, amelyik számára a legergonomikusabb. Ha viszont nincs a laptopon billentyűzetvilágítás, akkor egy olyat vásárolni és használni, amin van. Így éjjel is tud vele hibamentesen dolgozni úgy, hogy még csak a családját sem zavarja a lámpa felkapcsolásával.

Laptopok esetén azért ritkábban használunk külső billentyűzetet. Viszont akkor is kiváló választás lehet (akár csak átmenetileg is), ha elromlik a beépített változat. Ilyenkor egy efféle perifériát csatlakoztatva ismét teljes értékű számítógépként fog funkcionálni.

Érdemes megnéznie a fent már említett PC Aréna kínálatot mindazoknak, akiknek a laptopjukon nincs numerikus billentyűzet, pedig szükségük lenne rá. Ez esetben ugyanis külön tudnak vásárolni csak ezt a részt tartalmazó perifériát. Ha sokat számolnak, vagyis a cél a számok gyors elérésére, akkor nagyszerű kiegészítő egy ilyen külső numerikus billentyűzet!

Miért van szükségünk egérre is?

Nem kérdés, hogy nagyszerű találmány a touchpad! Azonban jelentősen lassabb használni ezt a megoldást, mint egy csatlakoztatott egeret. Gyorsabb, egyszerűbb, és ráadásul kevésbé fárasztó.

Aki sokat ül a laptopja előtt, és gyakran kell használnia a touchpadot, az tudja, hogy miért kell mindenképp beszereznie egy egeret. Annyi előnye van, hogy vétek lenne kihagyni!

Milyen kialakítású legyen, milyen méretű, színű, hány gombos? Ezt mindenki igazítsa a saját igényeihez és lehetőségeihez. De mindenképp érdemes vezeték nélküli megoldásban gondolkodni.

(PR-cikk)