Miért jobb a részecskeszűrő védőmaszk a klasszikus szájmaszknál? A szakértő válaszol

2021. január 26. - 14:50 | Belföld

A koronavírus-mutáció szlovákiai felbukkanásával joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy a klasszikus szájmaszkok vajon kellő védelmet nyújtanak-e ellene vagy érdemesebb beruházni egy részecskeszűrő védőmaszkra (respirátor). Alexandra Bražinová járványügyi szakértő a Teleráno műsorában adott választ arra, hogy mi a különbség a két védőeszköz között.

Miért jobb a részecskeszűrő védőmaszk a klasszikus szájmaszknál? A szakértő válaszol
Fotó: TASR

„Különféle minőségű szájmaszkok vannak, de a legmegbízhatóbb a sebészmaszk. 95 százalékos a filtrációja, tehát a levegőben terjedő részecskék 95 százalékát felfogja, beleértve a SARS-CoV-2 vírust is. Hasonló teljesítménnyel rendelkezik az FFP2 típusú védőmaszk is”

– magyarázta Bražinová.

A szakértő szerint az a legfontosabb, hogy az emberek helyesen viseljék a szájmaszkot vagy a részecskeszűrő védőmaszkot. A beépített mozgatható drótot rá kell szorítani a bőrünkre, hogy az szorosan kapcsolódjon.

„A szájmaszk kevésbé megbízható, mint az FFP2-es típusú védőmaszk, mert vannak szabadabb részei, ahol a részecskék áthatolhatnak”

– mondta a szakértő, majd hozzátette: az egyetlen, amit tehetünk, hogy gátat emelünk köztünk és a vírus között. A fertőzés kockázatát csökkentjük, ha minőségi szájmaszkot vagy részecskeszűrő védőmaszkot viselünk.

Bražinová szerint a kilégzőszeleppel nem rendelkező FFP2 és FFP3 típusú védőmaszkok oda-vissza alapon működnek: ha fertőzöttek vagyunk, akkor másokat véd, ha pedig nem vagyunk fertőzöttek, akkor minket véd másoktól.

„Léteznek viszont kilégzőszeleppel rendelkező védőmaszkok. Ha a hordozója fertőzött, akkor a környezetében kilélegzi a részecskéket. Ha oda akarna menni, ahol sűrűn tartózkodnak emberek, akkor például egy sebészmaszkkal kell letakarnia a kilégzőszelepet”

– nyomatékosította Bražinová.

Azt tanácsolja továbbá, hogy ha olyan helyen tartózkodunk, ahol sok ember megfordul, vagy nagyobb a fertőzés kockázata, akkor érdemes két rétegen viselni védőeszközt. Az egészségügyi dolgozók is így védik magukat az antigénteszteléseken.

A szakértő megemlítette, hogy úgy tudjuk megőrizni a szövetből készült szájmaszkok védőhatását, ha időnként kimossuk, illetve kivasaljuk őket. A részecskeszűrő védőmaszkokat viszont nem mossuk, elég őket kiszellőztetni, és újból használhatjuk is őket.


(tvnoviny.sk)