Miért jött létre a Magyar Fórum?

A kiváltó ok a Kuciak-gyilkosság volt. A gyilkosság után kialakult helyzet teljes mértékben rávilágított arra, hogy a magyar választópolgárok nem támogatják, hogy tovább kormányozzon a Smer és az SNS. Azért, amit a jogállamisággal tettek, amiért a külpolitikai irányultságunk kelet felé tolódik, és a burjánzó korrupció miatt sem. A magyar választók csalódtak és apatikusak lettek, úgy érezték és úgy érzik, becsapták őket. Ők nem erre adtak felhatalmazást. Mindinkább egyértelművé vált, hogy veszélybe került a magyar képviselet.

Miért jött létre a Magyar Fórum?

Mi és kik a Magyar Fórum?

A Magyar Fórum alulról jövő kezdeményezés. Fiatal, szaktudással rendelkező aktív emberek csapata. Abszolút többségében olyan fiataloké, akik politikailag eddig nem kötelezték el magukat. Olyan nyitott és fürge gondolkodású emberek, akikben megtalálható a tenni vágyás nélkülözhetetlen hajtóereje, hogy a közösség, amiben élnek és dolgoznak minőségileg és emberi kapcsolatok szintjén is élhetőbb legyen. Olyan erő koncentrálódott e csapatban, ami megérdemli, hogy esélyt kapjon a bizonyításra.

Miért Ön az elnök, ha számos új arc dolgozik a csapatukban?

A válasz nagyon prózai, a csapat fiatal tagjainak egy része személyesen keresett meg engem. Elmondták, hogy a kialakult helyzetben „az MKP-ra nem szavaznak, a Hídra nem fognak, szlovák pártra pedig nem szeretnének.” Ennek ellenére mégis azt szeretnék, hogy a magyar szavazatok a jó oldalon kössenek ki. Úgy gondolták, hogy – bár új pártot kívánnak létrehozni – az indulásnál elengedhetetlen a politikai tapasztalat jelenléte. Feladatomnak érzem mindazt a politikai tapasztalatot továbbadni, amit nekem volt szerencsém az elmúlt évek folyamán összegyűjteni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy Szlovákiában egy politikai párt ismertségéhez egyelőre nélkülözhetetlen a párt vezetőjének országos ismertsége.

Simon Zsoltot, a Magyar Fórum elnöke

Mi a Magyar Fórum célja?

Hozzájárulni ahhoz, hogy a szlovákiai magyar és magyar érzelmű választók ne maradjanak parlamenti képviselet nélkül. Hogy a kialakult politikai zűrzavar mielőbb megszűnjön. A Magyar Fórum jövőképet kínál és olyan jövőben gondolkodik, ahol még száz év múlva is magyarul beszélnek és oktatnak Dél-Szlovákiában. A Magyar Fórum azt akarja, hogy rólunk ne nélkülünk döntsenek. Szeretnénk, hogy a magyarokra jogilag, gazdaságilag, kulturálisan egyenjogú állampolgárokként tekintsenek.

Ugyanígy fontosnak tartjuk, hogy szűkebb pátriánkban új erőre kapjon a társadalmi önszerveződés, ezért is kezdeményeznénk, hogy városaink és falvaink országos szinten szerveződjenek társulássá. Csakis közösen tehetünk azért is, hogy megszűnjön az állami támogatások tengerszint feletti magasságon alapuló elosztása az önkormányzatoknak. Utóbbi folytán régiónk rendszerszinten van hátrányba kényszerítve. 

További terveink között szerepel egy felvidéki magyar kiválósági díj, egy olyan össztársadalmi elismerést kifejező „kitüntetés” létrehozása, amivel a sikeres szlovákiai magyar emberekre hívnánk fel a figyelmet, arra, hogy magyar iskolából indulva is ott van a kimagasló siker útja.

Számunkra fontos az is, hogy az államnyelvről szóló törvény is változzon, hogy az anyanyelvünk használatát ne korlátozzák, persze a nyelvhasználati határokon belül, semmilyen formában.

Végül a Fórum, miként a neve is jelenti, párbeszédet kíván szorgalmazni, mert csapdáinkból párbeszéd nélkül nincs kivezető út.

(PR-cikk)