Miért kell kiviteli terv a házépítéshez?

2023. november 28. - 20:17

A nagy tapasztalattal rendelkező kőművesmesterek, kivitelezők 20-30 éve egy klasszikus családi házat kiviteli terv nélkül is megépítettek, és még a költségeit is nagy pontossággal képesek voltak megbecsülni, azonban a korszerű épületek esetén már mindenképpen szükséges a részletes terv és a pontos költségbecslés.

Egy részletes kiviteli terv hiányában nehéz megmondani, mennyi lesz a vége, az ökölszabályok ugyanis nem igazán működnek ez esetben, hiszen számtalan, a végső árat módosító tényező van. Építeni enélkül is lehet, de kiviteli tervre mégis szükség van egy beruházás tisztességes előkészítéséhez. Mit tartalmaz ez a dokumentum? Miben segíti az építtetőt?

Miért kell kiviteli terv a házépítéshez?

Álmokból valóság

Egy családi ház építése álmokkal és egy költségkerettel indul, azonban könnyen horrorsztoriba csaphat át, aminek a vége elszálló költségek és nem az elgondolásoknak megfelelő épület. Az Aktív Passzív Stúdió által tervezett korszerű aktív- és passzívházak műszakilag is, megjelenésükben is tökéletesek, és maradéktalanul megfelelnek az elképzeléseidnek.

Annak érdekében, hogy az álmok maradéktalanul megvalósulhassanak, már a tervezés fázisában megfelelő szakemberre van szükség, olyanra, aki végigkísér a kivitelezés teljes folyamatán, így biztosítva a vágyak beteljesülését. Sinóros-Szabó Balázs minősített passzívháztervező építészmérnökként, kvalifikált műszaki ellenőrként és felelős műszaki vezetőként segíthet az egyedi, környezetkímélő és gyönyörű családi házad felé vezető úton.

Mi a kiviteli terv szerepe?

Egy kiviteli terv lehetőséget biztosít arra, hogy valamennyi felmerülő kérdésre megnyugtató műszaki megoldás szülessen már a tervek fázisában, és a konkrét elképzeléseknek megfelelően tételes költségvetés készüljön az anyagokra, típusokra és pontos mennyiségekre vonatkozóan. Így a kivitelezés folyamán nem lesznek váratlan módosítások, extra költségek, és nem hullik ki a hajad az építkezés végére.

Részletes terv birtokában készülhet csak el az épület oly módon, hogy minden szempontból elégedett legyél, egy bejelentési vagy engedélyezési terv ehhez nem elegendő.

A korszerű épületek már nem építhetők rutinból, esetükben minden részletre kiterjedő kiviteli tervre van szükség a bosszúságok, a csalódottság és a jelentősen elszálló költségek elkerülése érdekében.

Hogyan indulj neki az építkezésnek?

Egy jól megtervezett, minőségi anyagokból szakszerűen kivitelezett családi ház esetében akár 100 év élettartammal is számolhatsz, tehát az unokáidra is gondolnod kell, amikor belevágsz.

Áldozz pénzt és időt arra, hogy rendesen előkészítsd: készíttess kiviteli terveket és költségvetést, és fogadj műszaki ellenőrt, aki az érdekeidet képviselve kísér végig a folyamaton, egyeztet a kivitelezőkkel, pénzt takarít meg számodra a szaktudása, felkészültsége lévén.

A kiviteli terv birtokában kiszámíthatóvá válik az építkezés, számonkérhető a kivitelező, valamint biztosítható a profi megvalósítás, és garantáltan elkerül a kiviteli terv nélkül építtetőkre leselkedő rémálom. És az otthonod igazán olyan lesz, ahova minden nap öröm és élmény hazaérni.

(PR-cikk)