Miért kellett félreállnia Peter Kovařík országos rendőrfőkapitánynak?

Barak László | 2021. augusztus 31. - 19:58 | Vélemény

Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány lemondásának semmi köze nincsen szakmai képességeihez és eddigi munkájához. Annyiban viszont mégis igen, hogy az ő hivatalban töltött ideje alatt került rács mögé egy csomó magasrangú állami hivatalnok és a velük gyaníthatóan bűnös bizniszeket bonyolító számos gazdasági gazember. Akik közül sokan a Fico-féle Smer SD és Boris Kollár dirigálta Sme rodina legfelső vezetésével olyan kapcsolatban voltak, mint akárhány civil halandó a saját keresztapjával.

Miért kellett félreállnia Peter Kovařík országos rendőrfőkapitánynak?
Illusztráció - TASR

Hogy mindenki megértse, az a rendkívül kusza korrupciós hálózat, amelyben gátlástalanul lehetett lopkodni a közpénzt, Robert Fico és Boris Kollár emberei és "ismerősei" nélkül egyáltalán nem lett volna képes működni.

Miután tehát le lett kapcsolva a zsaruk által sok-sok lehetséges elkövető, akik ráadásul egyszercsak elkezdtek énekelni, hogy ne legyenek kénytelenek megrohadni a börtönökben, a megbízók is érthető módon berezeltek. Hogy ki azok?

Egyértelmű, hogy azok, akiknek az elmúlt hónapokban a legnagyobb volt a pofájuk, ha a belügyminiszter, Roman Mikulec és az országos rendőrfőkapitány, Peter Kovařík került az útjukba. Csak Robert Ficóról meg Boris Kollárról lehet szó.

Utóbbinak ráadásul nemcsak régi alvilági haverjai miatt kellett aggódnia, hanem az általa a titkosszolgálat elére delegált Vladimír Pčolinský miatt fájhatott legjobban a foga. Persze egyáltalán nem azért, mert embere korrupció gyanújába keveredett, hanem azért, mert vizsgálati fogságba is került emiatt. Márpedig, aki hatalmi pozícióból kerül egyik napról a másikra a sittre, sokkal inkább hajlamos őszinte megbánást tanúsítandó meggyónni, amit csak lehet a nyomozóknak, mint bármilyen piti bűnöző.

Nyilvánvaló és elvileg értehető tehát, hogy legutóbbi parlamenti választások óta eltelt másfél év alatt végig álmatlan éjszakái lehettek azoknak a politikusoknak, akik ha nem is közvetlen, de legalább közvetett haszonélvezői voltak az állami vagyon, vagyis az adófizető polgárok vagyona folyamatos fosztogatásának.

Ennek a permanens stresszelésnek itta meg a levét Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány, emiatt kellett félreállnia. Vagyis azért, hogy maradásával ne koptassa tovább a rendőri szervek amúgy is meglehetősen megviselt renoméját. Hiszen hogy nézett volna ki az, ha a rendőrséget egy olyan parancsnok vezényli, akit a főügyészség bűncselekmény elkövetésével gyanúsít. Még akkor is minimum problematikus lett volna kitartása főrendőrként, ha ebben az országban csupán pár nagyon korlátolt külső szemlélő nem tudja, honnan fúj a szél.

Kovařík ellehetetlenítésének és a belügyminiszter rovására kreállt folyamatos intrikáknak a receptjeit nagyon nagy eséllyel Robert Ficóék és Boris Kollárék boszorkánykonyháiban találták ki. Aki pedig konkrétan meg is főzött szerintük, úgy hívják: Maroš Žilinka.

Naná, hogy arról a legfőbb ügyészről van szó, aki kinevezése előtt Boris Kollárék szavazatai nélkül legfeljebb csak álmodozhatott volna arról, hogy egyszer fölkapaszkodik a uborkafára… A lényegen természetesen az sem változtat, hogy Peter Kovaříkot nem közvetlenül ő gyanúsította meg, Kollárék titkosszolgáját pedig a helyettese, Jozef Kandera engedte ki a sittről