Miért kifizetődő a komposztálás? Megmutatjuk!

2017. április 8. - 08:05 | Régió

A tavasz beköszöntével a kerti munkák is felsorakoztak a mindennapi teendőink közé. A legtöbben már megkezdték a gyep nyírását, elvégezték a gyümölcsfák illetve a dísznövények metszését, illetve biztosították a megfelelő tápanyagellátást növényeik számára. A munkák során rengeteg zöldhulladék gyülemlik fel, amely elszállításáért sokan még fizetni is hajlandóak, mit sem tudva arról mennyivel hasznosabban, környezettudatosan és effektívebben is megoldhatná ezt a ''problémát'' egyszerű komposztálással.

Miért kifizetődő a komposztálás? Megmutatjuk!
Képen: Sok-sok hulladékot újra felhasználhatunk

A komposztálás már régóta ismert és alkalmazott módszer a természetes tápanyag előállításra, megfigyeléseim során mégis azt látom, hogy nagyon kevesen alkalmazzák.

A komposztálás előnyei:

  • a keletkező humusz a felhasználás után porhanyósabbá, levegősebbé teszi a talajt, ill. javítja annak szerkezetét
  • vízmegkötő hatása van, elősegíti a talaj felmelegedését, felgyorsítja a növények csírázását
  • a komposzt tápanyagának hatása tovább tart mint a többi műtrágya esetében
  • erősíti a növények immunrendszerét
  • csökken a háztartási hulladékok mennyisége AKÁR 100 KG-VAL ÉVENTE egy háztartásban!

Képen: Több praktikus megoldás is létezik a komposzt helyének kialakítására

Megfelelő komposztálóhelyet ma már egyáltalán nem nehéz kialakítani, sőt sok fajta praktikus, szétszerelhető műanyag megoldás létezik, melyeket már a neten is beszerezhetünk. Ezeket könnyű összeállítani, vagy a helyüket változtatni. Ha időnk és kedvünk engedi választhatjuk a takarékosabb megoldást, mi magunk fából is összeszerelhetünk egy saját komposztálót a kert eldugott részében. A legfontosabb, hogy szellős kialakítású legyen (amennyiben oxigénhiányos bomlás zajlik le, akkor biogáz keletkezik), könnyű hozzáférhetőséggel, félárnyékos helyen.

Amennyiben a leírt kellékek már a rendelkezésünkre állnak, neki is foghatunk a komposztálásnak. Nincs más dolgunk, csak az összes zöldhulladékot gondosan bele kell helyeznünk a komposztálóba az év folyamán.

Zöldhulladékok, melyeket komposztálhatunk: ágak, falevelek, frissen vágott fű, elhervadt virágok, konyhai hulladékok, összetört tojáshéj, gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű (tasakkal is), kartonpapír, fa hamu.

A lebomló folyamatot lényegesen felgyorsíthatjuk, ha kisebb részekre vágjuk az egyes ágakat. Ezt megtehetjük egy metszőollóval, vagy erre a célra szánt ágaprító géppel.

Ahogy a komposztálót feltöltöttük, kezdetét veszi egy aerob (biológiai oxidáció) folyamat, közös munkát végezve a földlakó élőlényekkel (giliszták, hangyák), melyek szépen lassan lebontják a hulladékot szén-dioxidra, humuszra és ásványi sókra. Száraz idő esetén megöntözhetjük, illetve megkeverhetjük az anyagot 1-2 havonta a reakciók felgyorsítása érdekében. A felaprított, kisebb részek a nagy nyári meleg hatására 3-4 hónap alatt megérnek, a nagyobb darabokat tartalmazó komposztnak egy évre is szüksége lehet.

Képen: Miután az érett anyagot a talajba dolgoztuk, jelentősen javul annak szerkezete és összetétele

Felhasználás:

A végtermék, vagyis a felhasználásra alkalmas komposzt összeesik, barna és szinte szagtalan, lapátolható porhanyós anyaggá érik. Terítsük szét pár centiméter vastagon a művelni kívánt helyen, majd dolgozzuk bele a földbe vagy keverjük bele virágaink földjébe. Használhatjuk talajtakaróként is a veteményesben, de tápanyagul szolgálhat még a szobanövényeink számára is.

Tegyünk növényeinkért, tegyünk magunkért, tegyünk a Földért! Hasznos időtöltést kívánok!

ifj. Angyal József

Forrás: www.agrocentrum.sk