Miért nincsenek már most zárva az iskolák a Dunaszerdahelyi járásban?

2021. december 8. - 20:25 | Régió

Az országos tiszti főorvos javaslata után a héten a szlovákiai járások mintegy harmadában távoktatást rendeltek el a regionális tisztiorvosok az alapiskolák felső tagozatain és a középiskolákban. Dunaszerdahelyen nem, és kíváncsiak voltunk, miért.

Miért nincsenek már most zárva az iskolák a Dunaszerdahelyi járásban?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A jövő héttől ez a kérdés már tárgytalan, ugyanis a kormány ma jóváhagyta a friss járványügyi intézkedéseket, melyek eredményeként az iskolák említett fokozatain egy hétre, az eleve előre hozott téli szünet előtt távoktatásra térnek át.

A héten ugyanakkor a Dunaszerdahelyi járás a délnyugati régióban sem az egyedüli, ahol nem rendeltek el teljes iskolabezárást az alapiskolák felső tagozataitól. A Komáromi járásban sem javasolt ilyet a regionális tisztiorvos, és a Galántai járásban is csupán Galántán, noha ott már múlt hét csütörtöktől kezdődően. Ugyanez a helyzet a közeli járások közül Vágsellyén és Érsekújvárban, ellenben Pozsonyban és Szencen távoktatásra álltak át a felső tagozatosok és a tőlük idősebb diákok.

Dunaszerdahelyen eddig szinte minden esetben csak osztályokat vontak karantén alá, néhány esetben egy teljes felső tagozatot, és még ritkábban maga az iskola döntött úgy, hogy a nagy számú hiányzás miatt kényszerszünetet rendel el. Így tett a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola még az őszi szünet előtti napokban, vagy a szintén dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola a mai naptól.

Robotka Rozália, a járási tisztiorvos érdeklődésünkre ugyanakkor közölte, eddig nem tartották indokoltnak a távoktatásra való széleskörű átállást.

„Számításaink szerint az utóbbi időszakban, egyhetes intervallumokat alapul véve a bezárt osztályok aránya járási viszonylatban az alapiskolákban 5 és 11% között mozgott. Hasonló számításokat végeztünk a középiskolákat illetően is, és ugyanilyen eredményre jutottunk” – magyarázta.

Vörös Teréz, a Regionális Közegészségügyi Hivatal epidemiológiai főosztályának vezetője ennek kapcsán közölte, az elmúlt héten 54 alapiskolai osztály (7-tel több, mint előző héten), 12 középiskolai osztály (+5), 2 óvodai osztály (+1) és 2 óvoda (-1) volt karanténban.

A járási tisztiorvos végezetül elmondta, az aktuális járványügyi helyzetet mérlegelve, illetve a járás lakosságának átoltottsági arányát figyelembe véve az adatok nem indokolták a széleskörű bezárást.

Ezzel egyidejűleg viszont elmondható, hogy a Dunaszerdahelyi járásban is jelentősen romlott a járványhelyzet az elmúlt hetekben.

A múlt héten 1 160 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, egy héttel korábban 1065, két hete viszont még csak 738, azelőtt 438. Három hét alatt tehát tulajdonképpen megháromszorozódott a heti esetek száma, és az adatok alapján hétről hétre a pozitívak 65-70%-a oltatlan.

Ezzel egyidejűleg nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma hétről hétre a 18 év alatti iskolások körében is, de nem ilyen mértékben. A múlt héten 241 volt a Covid-pozitív iskolások száma, egy héttel korábban 252, két hete 220, és ez utóbbi jelentett nagy ugrást, ugyanis az azt megelőző héten (november első hete) még csak 96.

Nőtt mindemellett a PCR-tesztek pozitivitásának aránya is, ami ugyancsak a járvány gyorsuló terjedését jelzi. Az elmúlt két hétben meghaladta a 29%-ot, azt megelőzően november elejétől fokozatosan emelkedett 15-ről 21%-ra.

Amikor a járások még a Covid-automata szerinti besorolások alapján működtek, tehát november közepén a 7 napos súlyozott incidencia (tehát a heti esetszámok lakosságarányos mutatja, a 18 év alattiakat 1/5-del számolva) még nem érte el a 250-et, amelytől más járások a fekete zónába kerültek. November közepétől egészen mostanáig ez ugrásszerűen nőtt (45. hét: 401, 46. hét: 499, 47. hét: 699, 48. hét: 775), a járás azonban az 50 éven felüliek magas beoltottsági arányának köszönhetően (ez ma 76,8%, hétről hétre kb. 0,2%-kal emelkedik) két kategóriát javítva végig a piros sávban maradt.

Vörös Teréz közlése szerint ez ma sincs másképp, noha a kormány által bevezetett veszélyhelyzet és országos lockdown ezt felülírja.

(SzT)