„Miért pont Diósförgepatony?” – az ellenzék szerint sok a kérdés a Nemzeti Kerékpáros Központtal kapcsolatban

2019. március 6. - 11:09 | Régió

A Nemzeti Kerékpáros Központ (NCC) tervezett kiépítésével kapcsolatban sok kérdés felmerül, jelentette ki kedden Grendel Gábor, az OĽaNO ellenzéki mozgalom képviselője.

„Miért pont Diósförgepatony?” – az ellenzék szerint sok a kérdés a Nemzeti Kerékpáros Központtal kapcsolatban
Fotó: Pixabay - illusztráció

Grendel szerint nem egyértelmű, mi alapján választották ki a helyszínt, ahogy az sem, hogyan számolták ki, mennyibe fog kerülni a projekt.

A központot Diósförgepatonyban tervezik kiépíteni csaknem 30 millió euróból, derül ki a Pénzügyminisztérium javaslatából. A pénzt támogatás formájában kapná meg a Nemzeti Kerékpáros Központ (Národné cyklistické centrum s.r.o.). Grendel szerint ez több kérdést is felvet.

„Miért pont Diósförgepatony? Milyen más helyszínek lehetősége merült fel? Ki és hogyan számolta ki a 29 860 860 eurós összeget? Kinek a telkein épül fel a központ? Milyen más, alternatív helyszíneket vett számításba a cég, a Pénzügyminisztérium vagy a kormányfő?”

– tette fel a kérdést a képviselő.

A Pénzügyminisztérium javaslatával kapcsolatos rövidített tárcaközi egyeztetés a Nemzeti Kerékpáros Központ létesítéséről és a szükséges anyagi források elkülönítéséről hétfőn zárult le. „A projekt fő célja egy kerékpáros komplexum kiépítése, amely az egész idény alatt lehetővé tenné a különféle kerékpáros sportok űzését (országúti kerékpározás, BMX, pálya-kerékpározás, hegyi kerékpározás, terepkerékpár, teremkerékpár)” – áll a javaslatban.

A projektet célzott támogatás formájában finanszíroznák. „Abban az esetben, ha az építkezés költségei túllépik a megadott keretet, a többletköltséget a Szlovák Kerékpáros Szövetség fogja téríteni, illetve banki hitelt vesznek fel rá” – olvasható a javaslat szövegében. A támogatás felhasználásának időszaka 2019-től 2023-ig tartana.


(TASR)