Miért viselt maszkot a bíróságon a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottja?

Amint arról beszámoltunk, A. Zoltán szerdán adóval kapcsolatos bűncselekmény miatt jelent meg a pozsonyi V. számú járásbíróságon. A gyanúsított maszkot viselt.

Miért viselt maszkot a bíróságon a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottja?
Fotó: TASR

A.Zoltánt, a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében gyanúsított férfit az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) munkatársai szerdán tárgyalásra szállították a Pozsonyi Kerületi Bíróságra (OS). A vádlottat – aki kék maszkot és golyóálló mellényt viselt – hét fegyveres őr kísérte a tárgyalóterembe.

 „Adott esetben a biztonság és a védelem érdekében a ZVJS számára lehetővé tették, hogy a gyanúsított fizikai identitásának elrejtése érdekében maszkot használjanak szállítás közben“ – magyarázta Adrián Baláž a ZVJS-től.

Marko Benedik ügyvéd szerint ez megszokott eljárás azokban az esetekben, ha a gyanúsított együttműködik a rendőrséggel.

„A potenciális együttműködők maszkban jelennek meg a bíróságon. Amennyiben a gyanúsított úgy érzi, hogy veszélyben van az élete és a testi épsége, akkor igényelhet védelmet. Ez a védelmi eljárás része. Logikus, hiszen olyan emberek csoportjában tartózkodik, akiket különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítanak“

– nyilatkozta az ügyvéd.

A Kuciak-gyilkosság mellett A. Zoltánnak adócsalás és biztosítási csalás miatt is felelnie kell a bíróságon. Az utóbbi vád miatt héttől tizenkét évig tartó szabadságvesztés fenyegeti.

A. Zoltán a gyanú szerint a megrendelő és a végrehajtó közötti közvetítő szerepét töltötte be a Kuciak-gyilkosságban. A négy gyanúsított közül egyedüliként együttműködik a rendőrséggel. Zoltán A. jelölte meg a gyilkosság megrendelőjeként Marian Kočner vállalkozót, aki jelenleg is börtönben van.

Cas.sk/para