Míg Fico államcsínyt szimatol, Kiska bejelentette, hogy a kormány lefitymálta a maffiás figyelmeztetéseket

A kormányfő szerint az ellenzéki pártok beismerték, mire megy ki a játék: puccsot akarnak végrehajtani, ami káoszhoz, instabilitáshoz és zavargásokhoz vezethet, és nem törekednek arra, hogy kiderüljön, ki áll Ján Kuciak meggyilkolása mögött. Ugyanakkor az államfő arról beszél, hogy a kormány éveken keresztül nem törődött a titkosszolgálatok maffiás figyelmeztetésével.

Míg Fico államcsínyt szimatol, Kiska bejelentette, hogy a kormány lefitymálta a maffiás figyelmeztetéseket
Fotó: Paraméter

Robert Fico így reagált az ellenzéki pártok legújabb kezdeményezésére, miszerint a parlamentben kezdeményezni fogják a kormány leváltását. A Smer vezetője úgy véli, a politikai ellenfelei a kettős gyilkosságot arra használják, hogy hatalomra kerüljenek. Fico kétségbe vonta a péntekre tervezett utcai tüntetés létjogosultságát, ezt az államcsíny részének tekinti. „Könnyű lángba borítani a főtereket, de azt nehéz eloltani” - véli a miniszterelnök. Megismételte, hogy a pártjának érdeke fűződik ahhoz, hogy a Híd a kormány tagja maradjon, ezért Bugár Béla tömörülésével hétfőn tárgyalni fognak Robert Kaliňák belügyminiszter személyéről. Mint ismeretes, a Híd a belügyi tárca vezetőjének a fejét követeli.

Fico beszólt az államfőnek, és egyenként kiosztotta az ellenzéki politikusokat. Boris Kollárra, Igor Matovičra és  Richard Sulíkra utalva megjegyezte, Andrej Kiska a szerdán beindított konzultációival egy maffiózót, egy adócsalót és egy brüsszeli naplopót tekint partnerének, akikkel meg akarja oldani a kialakult helyzetet.

Az Európai Parlament SaS-es képviselője biztos ki is kérné magának ezt a munkakerülős sértést, de nem biztos, hogy eljutott hozzá a ficói dörgedelem, mert éppen Svájcban tartózkodik, ahol a Genfi Autószalonon mustrálgatja a legújabb kocsikat. Éppen aznap, amikor az ellenzéki pártok meghirdették, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

Andrej Kiska nem sokkal Fico sajtótájékoztatója után azt nyilatkozta, hogy a kormány tagjai éveken keresztül ügyet sem vetettek a titkosszolgálatok figyelmeztetésére, hogy az ország keleti felében maffiacsoportok működnek. Ezt az államfő szerint az SIS főnöke, Anton Šafárik is alátámasztotta.

Kiska jelezte, hogy pénteken részt vesz azon a találkozón, amit Andrej Danko házelnök kezdeményezett és amire a három legmagasabb közjogi méltóság kapott meghívót. Az elnök megjegyezte, örül annak, hogy a parlament elnöke hozzá hasonlóan csillapítani akarja a helyzetet.

(sp)