Míg a hidas államtitkár szabadságolt, az SNS lezsírozta a következő hadügyi megabizniszt!

Némely ellenzéki politikus és a Denník N is már tavaly pedzegette, hogy a radarokra kiírt, 155 millió euróra becsült tender győztese az izraeli Elta Systems lehet. Erre egyúttal azóta lehetett számítani, hogy Andrej Danko találkozgatni kellett az izraeli politikusokkal. 

Míg a hidas államtitkár szabadságolt, az SNS lezsírozta a következő hadügyi megabizniszt!
Fotó: Elta Systems

Kedden ez végül valósággá vált, ugyanis az SNS minisztere, Peter Gajdoš által vezetett minisztérium benyújtotta javaslatát a kormánynak a radartenderről - írja a Denník N. Danka Capáková minisztériumi szóvivő közölte, a javaslatban szerepel, hogy a tárca jóváhagyásra javasolja Izrael és Szlovákia kormányközi megállapodását 17 darab közepes, rövid és közeli hatótávolságú 3D-s radarról. Pontosabb érveléssel nem szolgáltak, hogy miért az izraeliek nyertek, csak annyit közölt a szóvivő, hogy szakemberek döntöttek, akik szerint ez a megoldás a legjobb és a legolcsóbb.

A tenderre jelentkezett egyébként az izraelieken kívül a BAE és a Saab vállalatok alkotta konzorcium, amely felajánlotta, hogy a megvalósításba bevonnák az Aliter és a Vývoj Martin nevű innovatív szlovák cégeket. Ugyancsak piacvezetőnek számít a Thales-Raytheon francia-amerikai konzorcium, ám ők sem rúghattak itt labdába.

Az izraeli radarok is csúcstechnológiának számítanak, ám a Denník N szerint ez a biznisz hasonlóan a többi védelmi kiadáshoz az SNS tipikus kézjegyeit viseli magán, miszerint arról egy szűk, párthoz közeli csoport döntött.

Az üzletet csendben hagyták jóvá Peter Gajdoš miniszter ún. kollégiumában. Ennek ülését az utolsó pillanatban hívták össze, akkor, amikor a Híd államtitkára, Ondrejcsák Róbert, aki már több alkalommal bírálta az SNS-es vezetés bizniszeléseit, szabadságon volt.

Ondrejcsák megerősítette az SNS-nek, hogy a radarokról szóló dokumentumokat nem is látta, június 10. és 20. között ugyanis régóta tervezett szabadságát töltötte. A minisztérium szóvivője nem válaszolt a kérdésre, hogy miért éppen ekkor döntöttek.

Ondrejcsák elméletben blokkolhatta vagy lassíthatta volna a bizniszt, ha jelen van. Az említett kollégiumban ugyanis érvényes az elv, hogy ha valamely jelenlévőnek komoly fenntartásai vannak, akkor nem szavaznak a javaslatról.

(Denník N)