Míg Šutaj Eštok nem látja hasznát a bírósági térképnek, addig Kolíková óriási lépésről beszél

2022. április 30. - 15:29 | Belföld

A jóváhagyott igazságügyi reform semmit nem hoz az állampolgároknak – véli Matúš Šutaj Eštok, független parlamenti képviselő. Mária Kolíková igazságügyi miniszter viszont "hatalmas lépésről" beszél.

Míg Šutaj Eštok nem látja hasznát a bírósági térképnek, addig Kolíková óriási lépésről beszél
Mária Kolíková (TASR)

Külön hangsúlyozta a bírók szakosodási lehetőségét. Szerinte a jogszabály elfogadott formájában megfelel az eredeti javaslatban foglaltaknak. Erről az RTVS Sobotné dialógy című műsorában beszéltek.

„A reform kulcsfontosságú része, hogy legyen szó regionális vagy megyei bíróságról, a bírónak legyen lehetősége szakosodni” – magyarázta a miniszter. Rövidebb eljárást ígér.

Šutaj Eštok ezzel szemben álreformról és Kolíková ingatlanüzletéről és jelöltjeinek tervezett kinevezéséről beszél. Az igazságügyi miniszter visszautasítja az őt ért kritikát. Elismerte ugyanakkor a koalíciós partnerek közötti kompromisszumokat egyes járásbíróságok esetében, de kiemelte a változásokat, amelyek a régiókat is segítik.

A parlament a szerdai ülésén hagyta jóvá a bírósági térkép reformját, melynek pénteken Zuzana Čaputová is zöld utat adott.

(aktuality.sk/parameter)