Migránsok vesztek a tengerbe Marokkó partjainál

2019. szeptember 28. - 18:20 | Külföld

Hét marokkói migráns fulladt a tengerbe Marokkó atlanti-óceáni partvidékének közelében szombaton - közölte az észak-afrikai ország belügyminisztériuma.

Migránsok vesztek a tengerbe Marokkó partjainál
Illusztráció

A migránsok csónakja Casablancától nem messze borult fel. Három embert eszméletlen állapotban szállítottak kórházba. Kutatnak esetleges túlélők után. Egyre több migráns igyekszik eljutni Marokkóból Spanyolországba, amióta a marokkói kormány megszigorította a földközi-tengeri illegális migráció ellenőrzését.

Marokkó és Spanyolország távolsága a Gibraltári-szorosnál mindössze 14 kilométer, és az észak-afrikai ország területébe két kicsiny spanyol exklávé ékelődik, Melilla és Ceuta. A marokkói hatóságok szerint 2019. január 1-je és szeptember 1-je között 57 ezer embert akadályoztak meg abban, hogy a tengeren illegálisan átkeljen Spanyolországba.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint január 1. és szeptember 18. között feleannyian, 16 894-en keltek át Spanyolországba, mint tavaly ugyanebben az időszakban (34 238).

A madridi kormány a múlt hónapban úgy döntött, hogy 32,2 millió euróval segíti Marokkót az illegális migráció elleni harcban. Az Európai Unió 140 millió euró segélyt ígért a marokkói határvédelem számára.

MTI