Mihez is kezdenek pontosan a Csallóközről készített légi felvételekkel?

Egy egyszerűnek tűnő, mégis kissé összetett folyamat áll a projekt hátterében.

Mihez is kezdenek pontosan a Csallóközről készített légi felvételekkel?
Forrás: Flightradar24 - további képekért kattints a fotóra!

Számos találgatás, összeesküvés-elmélet látott napvilágot, miután megjelent a Csallóköz felett cirkáló repülőgép, ezért utánajártunk, pontosan mi célból is készítik a légi felvételeket a térségről, és miért pont Délnyugat-Szlovákiában bukkant fel az eleinte igencsak rejtélyesnek tűnő gép.

Amint arról a napokban már beszámoltunk, vasárnap este és hétfőn is látták a villogó repülőgépet oda-vissza repkedni a Csallóköz felett. A Flightradar24 repülőgép-figyelő alkalmazás sem tudta beazonosítani a gépet, amely több órán át cirkált a térség felett, szinte teljesen besatírozva azt a térképen.

Először a pozsonyi M.R. Štefánik repülőtér sajtóosztályánál érdeklődtünk. Veronika Ševčíková szóvivő közölte, egy magánvállalat repülőgépe a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal megrendelésére végez lézeres feltérképezést a térség digitális domborzatmodelljének elkészítése céljából.

Martina Šimková, a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal illetékese megerősítette a repülőtér információit, és kérésünkre bővebben kifejtette a projekt célját, valamint a módszer lényegét.

Amint azt a hivatal munkatársától megtudtuk, a lézeres szkennelés útján történő domborzatfeltérképezés egy ötéves projekt részét képezi, melynek során az egész ország területét átpásztázzák,

és megalkotják Szlovákia magaslati modelljét. A projekt eredménye egy háromdimenziós domborzati térkép lesz.

 Az ország területéről az ábrán látható felosztás szerint készítenek fokozatosan légi felvételeket az elkövetkező öt évben.


Forrás: ÚGKK SR

Amint az a mellékelt ábrán is látható, jelenleg a Csallóköz és a pozsonyi régió, valamint Mátyusföld és az ország nyugati járásainak feltérképezése zajlik, s ez egészen 2018 márciusáig eltarthat.

A hivataltól megtudtuk, az ország jelenleg nem rendelkezik kellően pontos domborzati térképpel, holott erre a környezetvédelem, vízgazdálkodás vagy árvízvédelem szempontjából is szükség lehet, de akár építkezési engedélyek kiállítása vagy úthálózat tervezése során is hasznos segítség.

"Tekintettel a térségre jellemző – elsősorban emberi beavatkozás általi – gyors változásra, olyan módszerrel szükséges összegyűjteni és frissíteni az adatokat, amely effektív, hatékony és gyors megoldást jelent" – nyilatkozta Šimková.

 Ilyen módszer a földfelszín légi lézeres szkennelése, melynek működési elvét az alábbi kép illusztrálja.

A szkennelési módszer leginkább a radar működési elvével hasonlítható össze: a lézer által kibocsátott sugárzás kölcsönhatásba kerül a terjedés irányában lévő objektumokkal, melynek következményeként a sugárzás visszaverődik. Az egyes impulzusok kibocsátása és visszaverődése között eltelt időt rögzítik, így a tereptárgynak a lézertől való távolsága meghatározható, mégpedig a visszavert sugár kibocsátása és visszaérkezése idejének különbségéből. A műszer másodpercenként több ezer lézersugarat bocsát ki.

A lézeres szkennelés eredménye egy 3D-s pontfelhő, amelynek köszönhetően minden út, épület, természeti képződmény, fa és műtárgy nemcsak láthatóvá, hanem mérhetővé válik.

"A Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal feladata biztosítani a pontos, megbízható és aktuális geográfiai adatokat, elsősorban közigazgatási tevékenységekhez, de ugyanúgy a nyilvánosság számára is" – tette hozzá a hivatal munkatársa.

A háromdimenziós domborzati térképen könnyen lehet tájékozódni, tanulmányozni a terep lejtését és emelkedését, görbületét, de az építkezési telkek kimérésében és az árvíz vagy lavina veszélyeztette területek behatárolásában is hasznos lehet.

A térkép által elkerülhető, hogy olyan területekre adjanak ki építkezési engedélyt, amelyeket árvíz vagy földcsuszamlás veszélye fenyeget, emellett pedig tartós esőzések idején a hidrogeológusok ellenőrizhetik, pontosan hova folyik el a csapadékvíz.

A domborzati térkép a mezőgazdaságban és az energiagazdálkodásban segítséget nyújt, a háromdimenziós ábrán ugyanis könnyedén meghatározható a napos–árnyékos területek aránya, ezáltal pedig fontos információval szolgálhat például az egyes ültetvények, illetve napelemek vagy épületek elhelyezése szempontjából.

A térkép további előnye, hogy hasznos információt nyújt a mobilszolgáltatóknak, rádióknak és televízióknak a hálózati lefedettség ellenőrzése szempontjából.

A Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal továbbá szeretné fejleszteni a jelenleg is működő alkalmazását, amely hasznos adatokat továbbít a lakosság számára a térség domborzati viszonyaival kapcsolatban.

(fl)