Mik a legfőbb okai Szlovákiában, hogy a koronavírus ellen beoltottak is kórházba kerülnek vagy meghalnak?

2021. november 22. - 08:39 | Belföld

Túlnyomó többségben oltatlanok fekszenek a szlovákiai kórházakban, ettől függetlenül nagyjából 5-ből 1 koronavírusos ápolt olyan, aki átesett az oltásokon. A Markíza annak járt utána, melyek ennek a főbb okai.

Mik a legfőbb okai Szlovákiában, hogy a koronavírus ellen beoltottak is kórházba kerülnek vagy meghalnak?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A szlovákiai kórházakban ápolt koronavírusos betegek 18-19%-a be volt oltva, ennek ellenére megfertőződése után mégis kórházba került.

"Vagy olyan páciensekről van szó, akiknek eleve gyenge az immunrendszerük vagy olyan gyógykezelésen esnek át, ami azt gyengíti. Az esetükben az oltás után előfordult, hogy nem is képződnek antitestek a szervezetükben" - hangsúlyozta.

A másik nagy csoport a 80 feletti idősek, akik jellemzően már más diagnózisokkal is rendelkeznek, vagy olyan személyek, akik már régebben kapták meg az alacsonyabb hatékonysággal bíró, egyadagos Janssen vakcinát a Johnson & Johnson társaságtól.

A kórházba került beoltottak ugyanakkor sokkal ritkábban kerülnek lélegeztetőgépre, mint az oltatlanok. Ez esetben a statisztika 10-ből 1-et tesz ki, és jellemzően idős személyekről van szó, akik más betegségekben is szenvednek. Csak rendkívüli esetben fordul elő, hogy fiatalabb, eddig egészséges és beoltott személy is mesterséges lélegeztetésre szorul.

"Olyan 30-40-es, eddig egészséges személyekkel, akik nincsenek beoltva, gyakrabban megtörténik" - szögezi le Sabaka.

Hasonló a helyzet az elhunytakkal. Októberben 429 koronavírusos személy hunyt el, közülük 61 volt korábban beoltva. Michal Palkovič patológus szerint viszont utóbbiak túlnyomó többségénél már legalább hat hónap eltelt a legutóbbi oltásuk óta.

Az októberi statisztikákból kiderül az is, hogy az elhunytak átlagéletkora a kétadagos vakcinával beoltottak esetében 76, az egyadagosnál 78, miközben átlagban 8 hónappal a haláluk előtt kapták meg a vakcinát.

A harmadik védőoltásnak a patológus szerint emiatt is van létjogosultsága, különösen a 65 évnél idősebbek esetében, akiknél letelt a hat hónap a legutóbbi oltás óta.

(Markíza)