Mikas: Krčméry kivételes ember és karizmatikus személyiség volt

2022. december 21. - 21:03 | Belföld

Vladimír Krčméry halálával egy kivételes embert, elismert szaktekintélyt és karizmatikus személyiséget veszített el Szlovákia – mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Mikas: Krčméry kivételes ember és karizmatikus személyiség volt
Ján Mikas (TASR)

Azt is hangsúlyozta, Krčmérynek pótolhatatlan szerepe volt a koronavírus-járvány elleni harcban. „Azonnal felajánlotta a felbecsülhetetlen szakmai tudását és tapasztalatait a járvány elleni harchoz és a felmerülő problémák megoldásához. Emellett képes volt reményt nyújtani az embereknek, akiknek azokban a nehéz időkben éppen erre volt szükségük – egy bölcs és kedves embert ismerhetett meg az ország a járvány alatt” – tette hozzá Mikas.

A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája kiemelte, hogy Vladimír Krčméry milyen jelentős mértékben járult hozzá a felsőfokú nővérképzés kialakításához, több egészségügyi intézmény létrehozásában is szerepet vállalt, emellett számos külföldi misszióban is részt vett, például Kenyában és Kambodzsában.

A Komenský Egyetem Orvostudományi Kara is megemlékezett egykori munkatársáról. „A koronavírus-járvány idején rengetegen fordultak hozzá tanácsért, információért. És ő volt az első, akit Szlovákiában beoltottak a koronavírus ellen” – tette közzé az egyetem.

Robert Mistrík kutató Krčméry szakmai felkészültségét és emberi tulajdonságait emelte ki. „Nem lehetett őt nem szeretni. Aligha akad ebben az országban még egy ilyen jó ember, ilyen önfeláldozó orvos és ilyen karizmatikus személyiség. Mindig tudományos cikkeket hordott magával és szenvedélyesen tudott beszélgetni, vitázni róluk, de sosem akarta mások fölé helyezni magát a kivételes tudása miatt” – jelentette ki Mistrík.

A Szlovák Püspöki Konferencia nevében Bernard Bober nyilvánított részvétet az elhunyt családjának és köszönetet mondott az egyháznak tett szolgálataiért. „Köszönjük az emberségét és a szolgálatait. Egy személyben volt orvos, misszionárius és keresztény, mindig az első vonalban dolgozott és annak élt, hogy másoknak segítsen” – írta részvétnyilvánító levelében Bober.

Vladimír Krčméry professzor, orvos, infektológus, a trópusi betegségek szakértője kedden (december 20.) hunyt el, 62 éves volt.

Több szlovákiai politikus is megemlékezett róla.

TASR