Mikas: Megfontolt gyógyszerszedéssel megelőzhető az antibiotikum-rezisztencia

2023. november 23. - 20:15 | Belföld

Jan Mikas országos tiszti főorvos közölte, nem bízhatunk abban, hogy azokat a gyógyszereket, amelyek már nem hatnak, egyszerűen és gyorsan újak váltják fel.

Mikas: Megfontolt gyógyszerszedéssel megelőzhető az antibiotikum-rezisztencia
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Az új antibiotikumok kifejlesztése nem megy olyan gyorsan, mint amilyen tempóban a baktériumok rezisztenssé válnak a gyógyszerekkel szemben. Ez oda vezethet, hogy még az egészen banális fertőzések is újra gyógyíthatatlanná válhatnak, és a sebészeti beavatkozások, a sérülések is veszély jelenthetnek"

- mondta Mikas az antibiotikum világhét alkalmából.

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, azzal, hogy csak valóban indokolt esetben szedünk antibiotikumot, mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek az értékes gyógyszerek minél tovább működjenek, és életeket mentsenek. Számos gyakori és súlyos fertőzést kezelnek antibiotikummal, és ha a baktériumok nem reagálnak a kezelésre, a betegség hosszú ideig elhúzódik, vagy kezelhetetlenné válik.

Világszerte negatív tendenciák figyelhetők meg, különösen az antibiotikum-rezisztens enterobaktériumok, például a Klebsiella pneumonia terjed.

„Ez a kórokozó sokféle betegségeket okozhat, különösen a legyengült immunrendszerű embereknél. Kedvezőbb a helyzet penicillinnek ellenálló arany sztafilokokkusz esetében"

- mondta Martin Sojka, a Közegészségügyi Hivatal (ÚZV) munkatársa.

A szakember elmondta, hogy az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyes mikroorganizmusok természetes tulajdonsága.

„A rezisztencia következménye, hogy a baktériumok a kezelés ellenére is elszaporodnak a szervezetben, a fertőzéseket nehezebb kezelni, sőt, bizonyos esetekben a betegről könnyebben átterjed másokra"

- mondta Sojka, és hozzátette, a rezisztencia kialakulásánál fontos tényező az antibakteriális gyógyszerek helytelen és túlzott használata.

„A baktériumok tulajdonsága, hogy a lehető legkevesebb energiaráfordítással és a lehető legnagyobb mértékben szaporodni akarnak. Ha visszaszorítjuk az antibiotikumok használatát, és csak indokolt esetben szedjük őket, elejét vehetjük annak, hogy a baktériumok ellenállóvá váljanak"

- magyarázta Sojka.

Az antibiotikumok a baktériumok ellen hatásosak, a vírusok ellen nem, ezért nem szabad őket vírusos megbetegedések kezelésére alkalmazni - figyelmeztetett Ivan Bakoss, a Szlovák Egészségügyi Felügyeleti Hivatal munkatársa. Bakoss hangsúlyozta, ha az orvos nem javasolja, nem kell kérni az antibiotikumot. Ha pedig felírja, fontos, hogy az utasításnak megfelelően szedjük. Júlia Adamčíková, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal munkatársa elmondta, a rendszeres védőoltás is segíthet megelőzni az olyan fertőzéseket, amelyek egyébként antibiotikummal kellene kezelni.

TASR