Mikas szerint hosszú távon a harmadik adag vakcina és az oltatlanok beoltása segítene

2021. november 24. - 18:19 | Belföld

Szlovákia olyan helyzetben van, mint amilyenben korábban még sosem. A koronavírus-járvány elérte az eddigi legrosszabb „eredményeket“ – mondta Ján Mikas tiszti főorvos.

Mikas szerint hosszú távon a harmadik adag vakcina és az oltatlanok beoltása segítene
Ján Mikas (TASR)

„A második hullám állapotához hasonló helyzetbe térünk vissza“ – tette hozzá Mikas. A járványhelyzet javításának érdekében lettek bevezetve a rövid távú intézkedések, a mobilitás korlátozása.

Mikas szerint hosszú távon a harmadik adaggal való oltás és az oltatlanok beoltása segítene.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiának gyorsan el kell laposítania a járvány görbéjét, és meg kell akadályoznia, hogy újabb betegek kerüljenek kórházba. A legfontosabb mindannyiunk felelőssége lesz – jegyezte meg Mikas.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szerint tíz nap múlva felülvizsgálják a helyzetet, legalább két hétig érvényben lesz a kijárási tilalom. A helyzet javulása esetén enyhíteni kell az intézkedéseket a beoltottak és a COVID-19 betegségen átesettek esetében.

A miniszterelnök szerint a fekete járásokban már több hete tart a lezárás. Szerinte az, hogy az eredmények romlanak, az intézkedések be nem tartásából fakad. A járvány ellen nem szabad „csak látszólag“ küzdeni, jegyezte meg. Azzal folytatta, hogy a lockdown elengedhetetlen mind az egészségügyi szakemberek, mind a beoltatlanok miatt.

Megjegyezte, az iskolák bezárása terén a liberálisok éltek a vétójogukkal.

Az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) felszólította az embereket, hogy oltassák be magukat.

A szerda esti koalíciós ülésről Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter is tájékoztatott. Célja, hogy a 60 év felettieket motiválja az oltásra.

TASR