Mikor kerül rád a sor? Közzétették az oltási menetrendet!

2021. január 20. - 15:40 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium rendeletben pontosította azt, hogy a lakosság egyes tagjai milyen sorrendben válnak jogosulttá a koronavírus elleni védőoltásra.

Mikor kerül rád a sor? Közzétették az oltási menetrendet!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az új rendelet egyelőre pontos időpontokat nem tartalmaz. Ez nem is lehetséges, ugyanis az ország számára egyelőre csupán korlátozottan áll rendelkezésére a védőoltás. A Pfizer jelenleg havi pár tízezres mennyiségben tudja szállítani a vakcinát Szlovákiának, és a folyamat várhatóan csak tavasszal gyorsul majd fel.

A minisztérium rendelében az is szerepel, hogy a védőoltás két adagjának beadása között 28 napnak kell eltelnie. Eddig ez 21 nap volt, és azért adtak hozzá még egy hetet, mert ebben a ritmusban az oltás ritmusa egy picit felgyorsul, és több emberhez juthat el az első adag.

A rendelet értelmében ha valaki nem jelenik meg az oltási időpontra, az adagját a kórházon belül fel lehet használni: a vakcinát egy 65 év feletti páciens kaphatja meg, és ha nem találnak ilyet, akkor csak ezután ajánlhatják fel az oltást fiatalabb személynek.

Az Európai Bizottság kedden szólította fel az EU-tagállamokat arra, hogy dolgozzanak ki oltási stratégiát, melynek célja a felnőtt populáció 70 százalékának beoltása. Ennek értelmében a szlovák szervek 11 fázisra osztották fel az oltási menetrendet. Jelenleg az 1. és a 2. fázisba tartozó személyek igényelhetik a védőoltást az erre a célra létrehozott kormányzati weboldalon.

A különböző fázisok a következők:

1. FÁZIS - Egészségügyi dolgozók

- orvosok, nővérek, mentősök, ápolók, COVID-páciensekkel kapcsolatba kerülő egyetemisták, szociális otthonok személyzete, szociális munkások, kórházi alkalmazottak, COVID-páciensekkel kapcsolatba kerülő papok és lelkészek, a szűrőállomások személyzete

2. FÁZIS - 85 év feletti személyek

3. FÁZIS - 75 év feletti személyek

4. FÁZIS - 65 év feletti személyek

5. FÁZIS - Súlyos betegek

- onkológiai páciensek, szertvranszplantáltak, tüdőgyulladáson frissen átesett pácienske, vérmérgezésen frissen átesett páciensek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, cukorbetegek, HIV-fertőzöttek, súlyos túlsúlyban szenvedők (35 BMI fölött), veseelégtelenségben szenvedők, súlyos immunbetegségben vagy emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedők, súlyos pszichiátriai betegek vagy mentális zavarban szenvedők.

6. FÁZIS - Kevésbé súlyos, de krónikus betegek

7. FÁZIS - 55 év feletti tanárok

8. FÁZIS - 55 év feletti személyek

9. FÁZIS - Tanárok és pedagógusok korhatár nélkül

10. FÁZIS - 45 év feletti személyek

11. FÁZIS - 18 év feletti személyek

Az egészségügyi minisztérium rendelete további részletekkel elolvasható eredeti formájában itt.

(parameter)