Mikor Kočner érezte, hogy már nagyon ég a talaj a lába alatt, Šanta ügyész is a célkeresztjébe került

2020. május 18. - 11:58 | Belföld

Marian Kočnert egyelőre a markízás váltók hamisítása miatt ítélték el első fokon 19 évre. Az ügyben Jan Šanta ügyész képviselte az államot, és Jaroslav Láska volt az a nyomozó, aki felgöngyölítette az ügyet. Mikor Kočner érezte, hogy baj van, mindkettejüktől meg akart szabadulni, noha nem olyan módon, mint Ján Kuciaktól.

Mikor Kočner érezte, hogy már nagyon ég a talaj a lába alatt, Šanta ügyész is a célkeresztjébe került
Ján Šanta (Archív felvétel)

A NAKA 2018. június 20-án vette őrizetbe Marian Kočnert, pár nappal azelőtt, hogy Horvátországba készült. Három nappal később ugyan szabadlábra került, miután Roman Púchovský, a Specializált Büntetőbíróság bírója nem adott helyt a vizsgálati fogságra vonatkozó kérelemnek, néhány napra rá azonban a Legfelsőbb Bíróság mégis vizsgálati fogságba helyeztette.

Miután az őrizetbe vétele után szabadlábra került, azonnal begyújtotta az embereit. Az utóbbi hetekben helyreállított, korábban törölt Threema-üzenetei szerint például Norbert Bödörnek azt írta, segítsen meggyőzni "Dušant", hogy cseréljék le Šantát. "Indoka van erre. Ez abszolút prioritás" - írta Bödörnek.

Kočner tehát azt szerette volna, ha Šanta ügyészt másvalakire cserélik a váltóhamisítási perben, és ezt Dušan Kováčiknak, a Különleges Ügyészi Hivatal vezetőjének kellett volna elintéznie.

Bödör megígérte, megteszi, amit lehet, de Šanta végül a helyén maradt. Akkoriban már nehéz lett volna egy ilyen lépést meghúzni, ugyanis a Kuciak-gyilkosság után beindult tüntetéshullámba már belebukott Robert Fico kormánya, és éppen Dušan Kováčik volt az egyike azoknak, akik távozását még kérte a tömeg.

Kočner ugyanakkor ettől függetlenül adott Bödör kezébe egyfajta útmutatót, mivel lehetne eltávolítani Šanta ügyészt az ügytől. Azt próbálta kihasználni, hogy az ügyész Jaroslav Haščák Penta-társtulajdonos távoli rokona.

"Dušan számára érdekes információ lehet a f***kalap Šantáról való döntésnél, hogy Šanta Slávo (=Haščák) unokatestvére, Slávo pedig megvette volna a Markízát, de miután megnyertük az első fokú pert, kihátrált. Mi van, ha Šantával megegyeztek, hogy ezt elintézze nekik, Slávo pedig megegyezett a CME-vel (a Markíza tulajdonosa), hogy minket lepattint, hogy a zsidóknak segítsen, ők pedig ezért eladnák neki olcsóbban. Ha ezzel Martin Daňo előjön, akkor ez a GP-n (főügyészség) és az ÚŠP-n (Különleges Ügyészi Hivatal) is nagy problémájuk lesz, és újabb indoka lesz Šantát leváltani..."

A Denník N szerint azonban Šanta nem unokatestvére Haščáknak, csupán a felesége származik egy községből vele, és ők távoli rokonai egymásnak. Kočner a következő üzeneteiben arra utalt, hogy próbálják az ügyet Blanka Godžová ügyésznőnek adni, ő Šantánál jobb lehet neki, mert ismeri az ügyet és szurkol neki.

Šanta közölte a Denník N-nel, hogy végül senki nem próbálta őt befolyásolni fentről.

Jaroslav Láskát egy kitalált titkosszolgálati információval akarta kiiktatni, amit eljuttatott volna Bernard Slobodníkhoz, a Pénzügyi Rendőrség főnökéhez, aki két hétre eltávolította volna az ügytől. Kočner azt szerette volna, ha azt inkább átadják Bibiana Mašánovának, aki egyébként Ladislav Bašternákot is bevádolta, de Kočnernek mégis elfogadhatóbb volt.

(Denník N)