Mikor lesz már szemaforos átkelő a dunaszerdahelyi posta előtt?!

Korábban augusztus végére, majd szeptember közepére, illetve annak végére ígérték. Október első hete is eltelt.

Mikor lesz már szemaforos átkelő a dunaszerdahelyi posta előtt?!
Fotó: Paraméter

Néhány hete a közúti forgalom résztvevői már gyönyörködhetnek a vadonatúj, az úttest fölé benyúló szemaforokban a dunaszerdahelyi Fő utcán, a posta előtt. Azok épp egy átkelőnyivel odébbrakott zebrához készültek, ami pedig azt hivatott kiküszöbölni, hogy a Kék Duna felől érkező gyalogosok vagy kerékpárosok megállás nélkül egyenesen süvíthessenek át az átkelőn.

Legutóbb szeptember elején írtunk a cselekményről, akkor még a régi átkelő volt használatban. Bogyai Gábor, a városháza műszaki osztályának vezetője érdeklődésünkre akkor közölte, hogy az autósoknak akkor vált majd pirosra a lámpa, amikor a gyalogos megnyomja a jelzőlámpán elhelyezett gombot. "Viszont amikor az autósoknak visszavált zöldre, meg lesz szabva egy bizonyos idő, ami alatt hiába nyomja meg a gyalogos újra gombot, a jelzőlámpa nem fog számára zöldre váltani" - magyarázta.

A szemaforok tehát már bő egy hónapja felkerültek a helyükre, időközben felmarták a régi átkelőt, felfestették az újat, látszólag viszont más nem történt mostanáig. Hétfőn ugyanis helyére kerültek a terelőkorlátok, melyek a Kék Duna, illetve a Bacsák utca felől érkező gyalogosokat is a szemaforos átkelőhöz vezetik.

A szemaforok viszont még mindig nem mennek. Érdeklődtünk ismét a városházán, miért ez a csúszás, mi gátolja a rendszer elindítását, Bogyai Gábortól pedig megtudtunk, hogy a szemaforok áramellátásán kell még valamit helyreállítania a szerelőknek, majd a jövő héten felfestik az úttestre a stop vonalat, megszüntetik a zebrát az evangélikus templom előtt, és indulhat a mandula.

A jelek szerint október közepén tehát megvalósulhat az elképzelés,

amiért a polgármester annak idején, két évvel ezelőtt még lakossági konzultációt is indított. A lakosságnak alig egy százaléka formált véleményt a szuggesztívan feltett kérdésről, miszerint egyetértenek-e azzal, hogy a forgalom folytonossága és a gyalogosok biztonsága érdekében ilyen jelzőlámpa legyen felszerelve. A mintegy 250 válaszadó többsége, nagyjából háromnegyede ezzel egyetértett.

(SzT)