Mikor méregtelenítsünk, mire jó ez?

2022. július 26. - 09:50

Az ember időnként vágyik arra, hogy könnyebbnek, tisztábbnak érezze magát. Korábban, a nagy sátoros ünnepek előtt erre szolgált a böjti időszak. Releváns-e a böjt, a méregtelenítés a 21. században?

Mikor méregtelenítsünk, mire jó ez?

Fogalmak

Sokan összekeverik a böjtöt a méregtelenítéssel, az előbbit leginkább a koplalással, az utóbbit többnyire valamilyen, a salakanyagok eltávolítására szolgáló, esetenként különféle táplálékkiegészítők által támogatott kúrával azonosítják.

A VERTIM szakértője szerint ha orvosokat kérdezünk, ők méregtelenítés alatt a szervezetbe került mérgező, akár életveszélyes anyagok kórházi felügyelet alatt zajló eltávolítását értik. Ilyen anyagok az alkohol, a gyógyszerek, a kábítószerek, illetve a háztartási vegyszerek. Ezek súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhetnek, semmilyen házi praktika nem elegendő ahhoz, hogy a szervezet megtisztuljon tőlük, létfontosságú a minél gyorsabb orvosi ellátás.

Az alternatív gyógyászatban végzett “tisztítókúrák” hatásossága tudományosan nem igazolt, eredményeik nem ismételhetők meg tudományos körülmények között. Leginkább mesterségesen kreált érdeklődésről van szó, amely egyrészt a modern ember egészséggel kapcsolatos tudatosságát és szorongásait használja fel azt ígérve, hogy betegségektől mentes életet élhet.

Hatása

Valamennyi eredményük mindenképpen van, ugyanis az ilyen tisztítókúrán átesett emberek jórészt jobb kedvvel jönnek el a kezelésről, mint ahogy érkeztek, illetve a csökkent táplálékbevitellel párhuzamosan a test leadott néhány kilogrammnyi folyadékot. Ez a jó közérzet a lelkiállapot javulásának következménye, hiszen az ilyen kúrák rendszerint elvonulást, stresszmentes életet igényelnek, így az alany, mikor kiszakad megszokott, feszültségektől terhes életéből, az időszak végére jobban érzi magát.

Az, hogy ez mennyire egészséges, már más kérdés. A hirtelen elkezdett, szigorúan korlátozó étrendnek ugyanis ismertek az élettani következményei: lassul a keringés, éhségérzet, émelygés tapasztalható. A gyakran alkalmazott vizelet- és hashajtó anyagoknak köszönhetően az emésztőrendszer működése felgyorsul, és kiürül. Ez önmagában akár több kilogrammnyi súlyvesztést eredményezhet, amelyet persze rendszeres, akár egészséges étkezéssel gyorsan visszaszed az alany.

Szükség van rá?

Egy egészséges embernek semmilyen módon nincs szüksége tisztítókúrára. Kiegyensúlyozott, mérsékelt étrendet érdemes fogyasztani, amely tartalmazza a megfelelő tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és folyadékot. Ilyenkor a szervezet erre kijelölt szervei, főképpen a máj tökéletesen végzi feladatát, és megszabadít a méreganyagoktól. Rendszeres alkoholfogyasztás, illetve jelentős mennyiségű zsíros, fűszeres táplálék bevitele esetén érdemes ezt újragondolni, és egészségesebb étrendet tartani.

A méregtelenítés tehát lényegében nem más, mint kiegyensúlyozott, egészséges, rostdús étrend, amelyet betartva további külső segítség nem szükséges.

(PR-cikk)