Mikor nyithatnak az éttermek, az üzletek, és meddig kell számolnunk a korlátozásokkal? Szakértők válaszolnak

2021. március 18. - 08:59 | Belföld

A Denník N tíz szakértőt kérdezett meg azzal kapcsolatban, hogy megközelítőleg mikor térhet vissza az élet – legalább részben – a  normális kerékvágásba.

Mikor nyithatnak az éttermek, az üzletek, és meddig kell számolnunk a korlátozásokkal? Szakértők válaszolnak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A legtöbb szakértő egyetértett abban, hogy májusban már valószínűleg megnyithat a legtöbb üzlet és szolgáltatás, és ugyancsak májusban, legkésőbb júniusban minden bizonnyal már utazhatunk majd Szlovákián belül – jelentősebb korlátozások nélkül.

A becslések szerint az éttermek valamikor a nyár közepén nyithatják meg a beltereiket is, a teraszok azonban minden bizonnyal már májusban működhetnek. Az egyik szakértő optimista volt, szerinte már áprilisban fogadhatnak vendégeket az éttermek a teraszokon, egy másik szerint viszont erre csak júniusban kerülhet sor.

A szakemberek többsége úgy gondolja, augusztus és november között érhetünk el az oltással olyan immunitást, hogy a covid "kevésbé meghatározó" betegség lesz. A tízből hárman jóval szkeptikusabbak – ők azt mondják, hogy valószínűleg csak jövőre mácius, illetve az év közepe környékén, egyikük pedig úgy látja, hogy leghamarabb csak 2022 végén.

A megkérdezett szakértők nem értettek egyet abban a kérdésben, hogy miután véget érnek a mostani korlátozások, visszatérhetnek-e azok például ősszel vagy télen. Egy részük szerint még év vége előtt újabb szigorítások lesznek, ez azonban nagyban függ majd az országban megjelenő vírusmutációktól. Egyikük szerint szeptemberben és októberben ismét növekednek majd a számok, de az oltásnak köszönhetően már nem olyan mértékben, mint tavaly. Ennek alapján feltételezi, hogy szükség lesz bizonyos intézkedésekre, de már nem olyan szigorúakra, amelyek befolyásolják a gazdaságot.

Csaknem az összes szaktekintély szerint lesznek olyan intézkedések, amelyek a járvány vége után is megmaradnak. Ilyen például a maszkviselés, sokkal általánosabb lesz a fertőző betegségek vizsgálata, maradhatnak a külföldi utazásokra vonatkozó korlátozások (mivel bizonyos országokban jóval lassabb ütemben zajlik az oltás), illetve megerősödik a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szerepe. Emellett amennyiben a fertőzés regionális szinten ismét felüti a fejét, sor kerülhet helyi tömegrendezvények betiltására, illetve akár az iskolák bezárására is az érintett régiókban.

A Denník N által megkérdezett szakértők közt van Martin Šuster, a Szlovák Nemzeti Bank kutatásért felelős vezetője, Eduard Hagara, a pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézetének (IFP) igazgatója, Peter Goliaš, az INEKO vezetője és a pénzügyminiszter tanácsadója, Michal Lehuta, a VÚB bank makroelemzője, Martin Kahanec, a Közép-európai Munkaügyi Kutatóintézet (CELSI) igazgatója, Juraj Valachy, a Tatra banka elemzője, valamint az INESS gazdaságkutató intézet elemzői. A lap nem hozta nyilvánosságra a konkrét becsléseket az egyénekre vonatkozóan.


(DenníkN)