Miközben Putyin éppen pihen, egyes értesülések szerint már több mint 260 ezer férfi hagyta el Oroszországot

2022. szeptember 26. - 09:44 | Külföld

A részleges mozgósítás szerdai bejelentése óta már több mint 260 ezer férfi menekült el Oroszországból. A Novaja Gazeta nevű ellenzéki lap egy Kreml-közeli forrásra hivatkozva, aki az FSZB titkosszolgálatának statisztikáit idézi, ma ezt írta. A lap értesülései szerint a biztonsági erők és a minisztériumok is a határok lezárását javasolják.

Vlagyimir Putyin elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el az országban, amely mintegy 300 ezer korábbi katonai tapasztalattal rendelkező embert érint. A mozgósítással szembeni ellenállás korlátozott tiltakozást váltott ki számos orosz városban és régióban, a közösségi oldalakat ellepték az orosz határátkelőhelyeken lévő hosszú sorok képei.

Az FSZB legfrissebb mai jelentése 261 000 férfit sorol fel, akik szerda és szombat este között hagyták el az országot. A Novaja Gazeta azonban némi bizalmatlanságot fogalmazott meg ezekkel az adatokkal szemben, tekintettel arra, hogy az FSZB határszolgálata korábban nem tudta ilyen gyorsan feldolgozni a határon átnyúló mozgással kapcsolatos adatokat. Ám a lap szerint a légkör most olyan, hogy az orosz titkosszolgálat megpróbálja meggyőzni Putyint a határok lezárásáról, "mielőtt túl késő lenne".

A hónap elején a vezetők hetente többször is találkoztak az elnökkel. Farida Rusztamova újságíró információi szerint ugyanakkor a mozgósítás bejelentése után Vlagyimir Putyin egy hétre Valdajba ment pihenni.

Egyesek azt állítják, hogy az orosz hatóságok már az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazást követően lezárják a határokat a hadköteles korúak előtt Ukrajna megszállt területein, aminek szeptember 27-én, kedden kellene lennie. A Meduza nevű ellenzéki honlap szerint azonban a helyzet megváltozhat, ha tömeges kivándorlás történik Oroszországból. A kelet-ukrajnai régiókban tartott népszavazást sem Kijev, sem a nyugati államok nem ismerik el.


(Novaja Gazeta, para)