Mikrohulladékkal szennyezett az ausztrál Nagy-korallzátony térsége

2019. június 21. - 14:38 | Tech

A háztartásokban lévő tárgyak, úgy mint bútorok, ruhák, műanyageszközök lebomlásával keletkező úgynevezett tengeri mikrohulladékokkal szennyezett az ausztrál Nagy-korallzátony térsége - állapították meg ausztrál és dán kutatók.

Mikrohulladékkal szennyezett az ausztrál Nagy-korallzátony térsége
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) és a dániai Koppenhágai Egyetem szakemberei víz- és halmintákat gyűjtöttek be a zátony térségéből, hogy megmérjék a mikrohulladékok - ember által "termelt" hulladék, amely kisebb 5 milliméternél - koncentrációját.

A kutatók a vízfelszínről begyűjtött 22 minta mindegyikében, a vizsgált 60 sárga korallsügérből 57 szervezetében mutattak ki mikrohulladékot. A begyűjtött mikrohulladék 86 százaléka mikroszál, 14 százaléka egyéb mikrorészecske, köztük szatyrokból, flakonokból és ipari csomagolóanyagból származó műanyag volt.

Az intézet munkatársa, Frederieke J. Kroon szerint nem teljesen egyértelmű, hogy a mikrohulladékok milyen úton kerülnek a Nagy-korallzátony térségébe. A parthoz közeli zátonyok esetében a folyókból kiáramló vizek lehetnek a felelősek, ám a parttól távolabb elterülő zátonyok esetében nagyobb talányt jelent a hulladékok forrása.

Kroon szerint a nyílt vízben lévő zátonyoknál szóba jöhet a szándékos vagy akaratlan szennyezés lehetősége, a zátonyok térségében közlekedő hajók szennyvízének kiengedése, vagy akár a légköri és óceáni áramlatok hosszú távú "tevékenysége".

A szakember megjegyezte, hogy a kutatók által eddig megvizsgált összes tengerterületen kimutathatóak voltak a mikrohulladékok, amelyeknek környezetre gyakorolt hatása ugyanakkor egyelőre még nem tisztázott.

(MTI)