Mikulec köszöni a bizalmat, amit Fico szerint nem kapott meg, de ő így is elégedett

2021. szeptember 24. - 15:59 | Belföld

Mint azt korábban megírtuk, Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter továbbra is a hivatalában marad, nem váltotta le a parlament.

Mikulec köszöni a bizalmat, amit Fico szerint nem kapott meg, de ő így is elégedett
Robert Fico (Fotó: TASR)
A miniszterrel szembeni bizalmatlansági indítványt a 136 jelenlévő képviselő közül 52-en támogatták, 69-en ellenezték, 14-en tartózkodtak, egy képviselő nem szavazott. A kormánykoalíció többsége támogatta a minisztert, a Sme rodina képviselői klubja tagjainak többsége tartózkodott.

A belügyminiszter a szavazás után köszönetet mondott a bizalomért. Közölte, nincs tudomása olyan kompromittáló anyagról, amit a Smer képviselői emlegetnek vele kapcsolatban. Fotnosnak tartja, hogy dolgozhat tovább, és támogatásáról biztosította a rendőröket, vizsgálótiszteket és bírókat is.

"Sok munka vár ránk" - mondta, majd kiegészítette azzal, hogy nemcsak a rendőri testületnél, de más szerveknél is. Visszautasítja, hogy ő közvetlenül irányítana bizonyos nyomozókat és befolyásolná a vizsgálatokat.

Fico nem volt ennyire biztos abban, hogy Mikulec bizalmat kapott. Úgy reagált, hogy az ülés elérte a célját, és kritikát fogalmazott meg amiatt, hogy senki sem cáfolta a miniszter ellen felhozott vádakat. Hozzátette, hogy a koalíció félt folytatni az ülést.

Szerinte a szavazás megmutatta, hogy Mikulec nem élvezi a teljes kormánykoalíció támogatását, mivel nem tudta megszerezni a szavazatok abszolút többségét. Fico rámutatott, hogy a Sme rodina szinte összes képviselője tartózkodott.

Peter Pčolinský, a Sme rodina képviselői klubjának elnöke azt állítja, ő és kollégái sincsenek teljes mértékben meggyőződve arról, hogy Mikulec tevékenysége körül minden rendben van.

„Azt, hogy a szavazáskor tartózkodtunk, értsék úgy, hogy vannak fenntartásaink" - mondta újságíróknak, és hozzátette, személyes véleményét többször is közölte már, de arról nincs tudomása, hogy kompromittáló anyagok kerültek volna elő Mikulecről.

Reagált Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter is, aki megérti a Sme rodina képviselőinek magatartását, tekintettel arra, hogy a korrupciógyanúval vizsgálati fogságba helyezett, majd a főügyész által felmentett volt SIS-igazgató, Vladimír Pčolinský Peter Pčolinský testvére, és a Sme rodina egy másik képviselője, Adriána Pčolinská férje. A Smer által felvetett dolgokra azt mondta, hogy ha igazak lennének, akkor bebizonyosodna, hogy a belügyi inspekciótól szivárog az információ.

(TASR)