Mikulec: Pčolinský esetében súlyos összeférhetetlenség áll fenn

2021. június 10. - 14:45 | Belföld

Peter Pčolinský (Sme rodina) parlamenti képviselőnek nem kellene olyan eszközökhöz folyamodnia, mint a rágalmazás és a nyomozás befolyásolása.

Mikulec: Pčolinský esetében súlyos összeférhetetlenség áll fenn
Fotó: TASR

Ezt Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter írta a közösségi oldalán azzal kapcsolatban, hogy a koalíciós képviselő a tárcavezető leváltását készül támogatni a parlamentben. Hozzátette: Pčolinský esetében súlyos összeférhetetlenség áll fenn, hiszen szoros kapcsolat fűzi az egyik terhelthez, és ez láthatólag akadályozza őt abban, hogy megőrizze az objektivitását.

Mikulec figyelmeztetett: a rágalmazás és a nyomozás befolyásolásának szándéka olyan praktikák, amelyek az előző kormányokhoz köthetők.

"Mi azért jöttünk, hogy leszámoljunk ezekkel a praktikákkal. Azért jöttünk, hogy beteljesítsük, amit a választóink várnak tőlünk - hogy visszaállítsuk az igazságosságot, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő legyen, és a 'mi embereink' többé ne állhassanak a törvény felett. Pčolinský úr talán egy pillanatra elfelejtette, hogy ő is elkötelezte magát a kormányprogramba foglalt alapelvek érvényesítése mellett" - fogalmazott a miniszter.

Keddre tűzték ki azt a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen az ellenzék ki akarja nyilvánítani bizalmatlanságát Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszterrel szemben. A bizalmatlansági indítványt a Smer-SD nyújtotta be. A párt amiatt akarja leváltani a belügyminisztert, mert felmerült a gyanú, hogy a rendfenntartó erőkön belül működik egy csoport, amely manipulálta több kázus kivizsgálását. Ez a Smer szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelentéséből derül ki.

A koalíciós pártok frakciói támogatásukról biztosították Mikulecet. Két koalíciós képviselő, Peter Pčolinský, a Sme rodina frakciójának elnöke és Adriana Pčolinská (Sme rodina) ugyanakkor a miniszter leváltása mellett tennék le a voksukat. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő ezzel kapcsolatban kijelentette: a koalíciós szerződés megsértésének tekintené, ha koalíciós képviselők az ellenzékkel együtt szavaznának a kormány egy tagja ellen benyújtott bizalmatlansági indítványra.


(TASR)