Mikulec: A rendszerváltás utáni időkhöz sem fogható, amivel most kell szembenéznie a rendőrségnek és a társadalomnak

2021. január 12. - 13:12 | Belföld

Napjainkban a rendőrség és a társadalom olyasvalamivel szembesül, amire Szlovákiában még az 1989-es rendszerváltás után sem volt példa. Erről Roman Mikulec (OĽaNO) beszélt a TASR hírügynökségnek adott évértékelő interjújában a letartóztatott rendőri beosztottak, bírók és ügyészek kapcsán.

Mikulec: A rendszerváltás utáni időkhöz sem fogható, amivel most kell szembenéznie a rendőrségnek és a társadalomnak
Fotó: TASR

A belügyminiszter megjegyezte, ez egy példa nélküli helyzet, de a megtisztítási folyamat során számolni kell mindennel – elég volt elkezdeni, most pedig itt egy csomó rendőrségi akció és gyanúsított.

Minisztériumi adatok szerint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) 2020-ban 11 hónap alatt 1 215 bűncselekményt vett nyilvántartásba, 1 220 ügyet zárt le, 191 esetben a nyomozók javasolták a vádemelést, illetve 82 esetben javasolták a vádalkut. A NAKA nyomozói 781 fizikai és 33 jogi személyt gyanúsítottak meg.

A miniszter szerint ezek az eredmények magukért beszélnek, és egyben bizonyítják, hogy a rendőrség nem felejtette el, hogyan kell dolgoznia. Mikulec megjegyezte, ez egyfajta üzenet a rendőrségen belül is.


(TASR)