Mikulec szerint a rendőrség jól tette a dolgát, abszurdnak tartja, hogy tojással, ketchuppal és köpködéssel akarják kifejezni véleményüket a tüntetők

2021. július 30. - 18:10 | Belföld

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint a pozsonyi Hodža téren történő tüntetés során a rendőrség órákig csak tétlenül bámult volna. Kijelenti, hogy a pozsonyi rendőrkapitányság munkatársai figyelemmel kísérték és rögzítették az esemény teljes menetét. „Annak érdekében, hogy azokkal, akik nem fértek a bőrükbe, az illetékes hatóságok a közeljövőben felvehessék a kapcsolatot – mondta a miniszter.

Mikulec szerint a rendőrség jól tette a dolgát, abszurdnak tartja, hogy tojással, ketchuppal és köpködéssel akarják kifejezni véleményüket a tüntetők
TASR

Mikulec azt állítja, hogy nem lehet az egyik tiltakozást visszavonni, a másikat pedig rögtön az elején lemondani, csak mert valaki nem ért egyet velük.

„Azonban megismétlem és hangsúlyozom, hogy mindennek összhangban kell lennie a törvénnyel és a jó erkölccsel”

– jegyezte meg.

Ahogy a demokratikus társadalom polgárainak joguk van tiltakozni, nem szabad megfeledkezniük Mikulec szerint arról sem, hogy a törvények a társadalom minden tagjára vonatkoznak.

„A rendőrség természetesen tud különbséget tenni a tüntetők között, de nem akarhatjuk, hogy kockázatos beavatkozásokhoz folyamodjanak, ha más lehetőségeik is vannak. A polgárok pontosan azért érezhetik magukat biztonságban, mert az ilyen jellegű eseményeken nem fokozzuk erővel a feszültséget, ami végső soron az ellenkező hatást is eredményezheti”

– mondta a miniszter.

Kijelenti, hogy senki sem kényszeríti az embereket oltásra, ha az az akaratukkal vagy meggyőződésükkel ellentétes. Ugyanakkor tiszteletben kell tartaniuk, hogy ha úgy döntenek, hogy nem oltatják be magukat, akkor bizonyos korlátozások fognak vonatkozni rájuk.

„Az ilyen tiltakozások, amelyekből hiányzik a konstruktivitás, a tényszerűség és az érvelés, és amelyeknek csak az a célja, hogy felhívják a figyelmet a helytelen és vulgáris kifejezésekre, teljes ellentmondásban vannak azzal, amit a résztvevők állításuk szerint el akarnak érni” – mondta a miniszter. Szerinte abszurd, hogy tojással, ketchuppal vagy köpködéssel akarják kifejezni a véleményüket.

„Mérföldekre van attól a tisztességes párbeszédtől, amelyet a demokratikus társadalom kínál és lehetővé tesz”

– tette hozzá Mikulec.

Eduard Heger nem ért egyet Mikuleccel. Szerinte a rendőrség nem tette kellőképp a dolgát. A kormányfő szerint nem ismétlődhet meg az, ami a Pozsony központjában zajló csütörtöki tüntetésen történt: hogy a tüntetők elállják a Hodzsa tér körül vezető utakat, a rendőrség pedig csak órák múlva lépjen fel ellenük.

„Ilyesmi nem történhet meg, és a rendőrség feladata, hogy az efféle gyülekezetekkel elbírjon”

– jelentette ki.

Több százan tüntettek csütörtök reggeltől a pozsonyi Hodža téren, az elnöki palota előtt a járványügyi intézkedések, valamint Zuzana Čaputová köztársasági elnök, a kormány és a parlament ellen.

Az elnöki palota előtti tüntetés pénteken is folytatódott.

TASR