Mikulec videóra venné a tervezett rendőri akciókat

2020. július 5. - 19:06 | Belföld

Roman Mikulec belügyminiszter (OĽaNO) foglalkozni kíván a rendőri beavatkozások során történő kamerafelvételek készítésének bevezetésével.

Mikulec videóra venné a tervezett rendőri akciókat
Roman Mikulec (TASR)

Elmondása szerint ezzel hozzájárulnának a rendőrök és a polgárok védelméhez is. Hogy a rendőrök fognak-e kamerákat használni, ahogyan azt az elődjei szerették volna, egyelőre nyitott kérdés, mondta el Mikulec a TASR-nek.

„Az elmúlt időszakban számos olyan panasszal foglalkoztunk, amelyek szerint a rendőrség nem megfelelően avatkozott be egyes eseteknél. Végül kiderült, hogy ez nem teljesen igaz“

– mondta.

Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos szintén emlékeztetett, hogy ez a kérdés már régóta nyitott, s elmondta véleményét, miszerint hasznos lenne a kamerafelvételek készítése.

„Úgy gondolom, ezzel sok félreértést elkerülhetnénk.“

Mária Patakyová, az állampolgári jogok biztosa szintén egyetért azzal, hogy a tervezett rendőrségi akciókról videófelvételt kellene készíteni. A javaslatot beillesztette az emberi jogok megsértésének megszüntetésére szolgáló intézkedések listájába. Ezt levélben továbbította Roman Mikulec belügyminiszternek.

A kamerák használatát már Jana Dubovcová egykori ombudsman is szorgalmazta. Ennek oka a roma telepek többszöri rendőri átkutatás volt.

A belügyminisztérium Denisa Saková vezetésével 2018-ban nyilvános közbeszerzést hirdetett meg a rendőri kamerarendszert illetően. A Közbeszerzési Hivatal azonban a jogszabályok megsértésére lett figyelmes, így megszüntette ezt a pályázatot.

(sme.sk)