Mikuš megvédte, Viskupič viszont simán kirúgta a sumákoló iskolaigazgatót!

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat nem szándékozik semmilyen értelmetlen konfliktust szítani az Állami Iskolaügyi Felügyelettel (ŠŠI), ezért Jozef Viskupič megyefőnök úgy döntött, elbocsátja a Nagyszombati Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakközépiskola igazgatóját, Ľudovít Škrabákot.

Mikuš megvédte, Viskupič viszont simán kirúgta a sumákoló iskolaigazgatót!
Jozef Viskupič és elődje, Tibor Mikuš (Fotó: SITA)

Az ŠŠI főellenőre még 2017 áprilisában javasolta az iskolaigazgató elbocsátását, ám a decemberben leköszönő megyeelnök ennek a javaslatnak nem tett eleget, ésígy ezidáig Škrabák a nagyszombati iskola első embere maradhatott.

Viskupič december 28-án postázta a felmondást az igazgatónak, aki még hivatalosan nem kapta kézhez a dokumentumot. A megyefőnök beszámolt arról is, milyen abszurd történetbe bonyolódott Ľudovít Škrabákkal.

Történt ugyanis, hogy az ünnepek között megbeszélést kezdeményezett a dirivel, akivel a szakközépiskolában találkoztak volna. A találkozó előtt megállapodtak abban is, hogy személyi kérdésekről nem, csupán a megye támogatási politikájáról lesz szó.

Amikor a megyefőnök a megyei önkormányzat oktatásügyi főosztályának illetékesével már az igazgató irodája előtt várt, Škrabák telefonon azt üzente, hogy 10 perc múlva ő is megérkezik. Végül azonban nem hogy nem ment el a találkozóra, hanem egy munkaképtelenségét igazoló orvosi igazolást küldött megyei felettesének.

"Ezt teljesen infantilis viselkedésnek tartom" - jelentette ki az eset kapcsán Jozef Viskupič.

A Nagyszombati Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakközépiskolát az oktatási intézmény egyik tanára fogja vezetni, amíg nem írnak ki hivatalos pályázatot az iskola igazgatói posztjára.

A hatályos jogszabályok értelmében az Állami Iskolaügyi Felügyelet döntését az iskola fenntartójának - ezesetben a megyének - respektálnia kell, azonban tavaly Tibor Mikuš volt megyefőnök ennek nem tett eleget, így a megyét bírósági eljárás fenyegette. Jozef Viskupič ennek a veszélynek vetett véget az iskolát számos szabálytalansággal vezető igazgató kirúgásával.

(TASR)