Milan Lučanský távozik a rendőrségtől!

2020. június 30. - 12:59 | Belföld

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány augusztus végén távozik posztjáról. Ezt maga Lučanský jelentette be kedden délben a szlovák rendőrség hivatalos Facebook-oldalán.

Milan Lučanský távozik a rendőrségtől!
Milan Lučanský (Fotó: Cséfalvay Á. András)

"Azt kell mondjam, hogy a környezetem, a kollégáim, a családom, a barátaim támogatása ellenére nem akarok együttműködni a belügyminisztérim jelenlegi vezetésével. Nem bíznak bennem, és én sem bízom bennük. Az együttműködésnek a kölcsönös tiszteleten kéne alapulnia. Elismerem, hogy korrekt emberként tekintek Roman Mikulecre, de nem ismerem őt el mint belügyminisztert. Máshogy látjuk a rendőrség működését, és véleményünk több témában is eltér."

- indokolja távozását Milan Lučanský, aki szerint a belügy új vezetése átpolitizálja a rendőrség működését.

Az országos főkapitány szerint a rendőri testület jelenleg jól működik, de ő nem tudja vállalni a felelősséget a jelenleg végbemenő változásokért. Úgy véli, hogy a változások rossz irányba viszik a hatóságot.

Lučanský tisztában van azzal, hogy az új kormány bármikor törvényt módosíthat, és leválthatja őt - amit azonban nem szeretne megvárni, inkább maga kérvényezte nyugdíjazását. Erre augusztus 31-én kerül sor.

A Smer jelöltje

Milan Lučanský négy hónappal a Kuciak-gyilkosság után, 2018 júniusában, a Smer jelöltjeként került az országos rendőrfőkapitányi posztra.

A szlovák rendőrség történetében rendkívül ismert arcnak számít, a '90-es évek végén az ő csapata vizsgálta a szlovák alvilág akkori vezéralakját, Mikuláš Černákot, akit később sikerült életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélni. Akkoriban az ország egyik legjobb nyomozójának tartották, ám később megítélése változott.

2010 környékén két kényes ügy szereplője is volt. Egyrészt amíg ő és az emberei a rendőrségnél voltak, a hatóságok nem tudták elfogni a dunahidasi kettős gyilkosság legfőbb gyanúsítottját, Karol Mellót - akit azután sikerült letartóztatni, hogy Lučanskýék távoztak a rendőrség kötelékéből. Az már más lapra tartozik, hogy később Mello egy bírói hiba miatt szabadulhatott az előzetesből, és most gondtalanul és a közép-amerikai Belizeben.

Ám Lučanský nem ezért, hanem amiatt kényszerült távozni a rendőrségtől, hogy 2010-ben - a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal közép-szlovákiai részlegének vezetőjeként - személyesen találkozott és tárgyalt a legkeresettebb szlovákiai bűnözővel, Sátor Lajossal. Az akkor már tíz éve nemzetközileg körözött bűnöző letartóztatásával még csak meg sem próbálkozott. Nem sokkal az eset után Jaroslav Spišiak akkori rendőrfőkapitány bocsátotta őt el.

Miután a Radičová-kormány megbukott, és újra a Fico-féle Smer került hatalomra, Lučanský visszatért, és négy évig, 2016-ig országos rendőrfőkapitány-helyettesként dolgozott. 2016 és 2018 között a belügyminisztérium inspekcióját igazgatta - ez a szerv ellenőrzi és vizsgálja a rendőrök tevékenységének törvényességét. Két év rendőrfőkapitányi munka után, 2020 augusztus végén végleg távozik a rendőrség kötelékéből, ahol három évtizedet töltött.

A belügyminiszter azt akarja, bízzanak az emberek a rendőrségben

Roman Mikulec (OĽANO-jelölt) köszönetet mondott a főkapitány eddigi munkájáért. Lučanský érdemeit nem szeretné elvitatni, a munkájáért köszönetet is mondott. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy voltak dolgok, amiben rendkívül eltérő véleményen voltak, ez pedig ellehetetlenítette a közös munkát.

"Én igyekszem korrekt lenni, és minden dolgot úgy kommunikálok, ahogy azok történtek. Lučanský úr pedig hajlamos arra, hogy négyszemközt képviseljen egy adott álláspontot, amit aztán a nyilvánosság előtt teljesen máshogy kommunikál"

- nyilatkozta kedd délutáni sajtótájékoztatóján a belügyminiszter. Konkrétumokba nem akart belemenni, és visszautasította azt is, hogy miniszterként átpolitizálná a rendőrség működését.

"A főkapitány ezt az átpolitizálós dolgot említette nekem is, két órát beszéltünk ma. Amikor viszont megkérdeztem, pontosan mire gondol, nem tudott megnevezni semmit. Ő pedig önként távozik, tehát a politika hatása itt is ki van zárva" - jelentette ki Roman Mikulec.

Arról, hogy ki vezeti szeptember 1-től a rendőrséget, egyelőre nem tudott nyilatkozni.

(db)