Milánóban oltást követelnek maguknak a nyolcvan év felettiek

2021. március 18. - 16:39 | Külföld

Hiába számít kiemelt fertőzöttségi gócpontnak, az északolasz Lombardia tartományban a nyolcvan év felettiek több mint hatvan százalékát még nem oltották be, ezért tiltakozásba kezdtek - nyilatkozta az egyik érintett, a nyolcvannyolc éves Valentino Infante az MTI-nek csütörtökön.

 Milánóban oltást követelnek maguknak a nyolcvan év felettiek
-illusztráció- (Fotó: AP)

A nyugdíjas mérnök elmondta, február 15-ig kellett regisztrálni a Milánóban és a tartomány más városaiban élő nyolcvan év felettieknek. Interneten, számukra fenntartott telefonszámon vagy a házi orvosok keresztül tudták jelezni vakcinázási szándékukat.

"Az elsők között jelentkeztem összes hasonló korú rokonommal, ismerősömmel együtt, de eddig egyikünket se hívták vissza, még csak visszajelzést se kaptunk"

- számolt be Valentino Infante. Hozzátette, csütörtökön is hívta a tartományi információs szolgálatot, ahol semmi újat nem tudtak neki mondani, csak annyit, hogy nem működik jól a regisztrációs rendszer, és egyenlőre senkinek nem adnak még oltási időpontot.

"Teljesen magunkra vagyunk hagyva éppen mi, akik idősekként több egy éve kiemelten járványveszélyes gócpontban lakunk. Egyedül annak örülhetünk, hogy eddig életben maradtunk" - hangoztatta Valentino Infante. Elmondta, hogy kerekes székkel mozgó, szintén nyolcvan év feletti feleségének házi oltásban kellene részesülnie, de az ország egyik leggazdagabb tartományaként ismert Lombardiában ez sem működik. Egyedül 57 éves fia kapott eddig első adagot AstraZeneca-védőoltásból, mivel tanárként dolgozik

Valentino Infante kijelentette, amikor ideiglenesen felfüggesztették az AstraZenecát, jelentkezni akart, hogy adják be neki:

"rosszul tették a felfüggesztést, nekünk nyolcvan év felettieknek pár nap is számít, én azonnal elfogadom akármilyen oltást kaphatok".

Elmondta, hogy idős kora ellenére egyáltalán nem fél az oltástól.

"Sokkal rosszabb az, hogy több mint egy éve bezárkózva élünk, megszűntek a számunkra nagyon fontos emberi kapcsolatok, folyamatos feszültség övez bennünket, még nagyobb teherré váltunk a társadalom számára, vagy legalábbis ezt éreztetik velünk".

Az idős férfiak és nők a négy napja tartó zárlat miatt nem tudtak utcára vonulni tüntetni, a régió hivatali telefonszámait bombázták hívásokkal, üzenetekkel tiltakoztak és ahogy lehet, más akciókkal is fel kívánják hívni a figyelmet az oltáshiányra.

A tíz milliós Lombardia régió hivatalos adatai szerint több mint 369 ezer nyolcvan év feletti lakos - a korosztály 62 százaléka - nem kapta még meg az első dózis védőoltást. Így Lombardia a húsz tartomány ranglistáján a tizenhetedik helyre süllyedt a 80 év felettiek vakcinázásában.

A tartomány az idős lakosság tiltakozására reagálva bejelentette, hogy az első adag oltást talán a húsvéti ünnepek után tudják nekik beadni.

(MTI)