Milliárd euróba kerülne a Pozsonynál megépítendő rekord hosszú alagút

2020. július 17. - 11:01 | Régió

Szlovákia leghosszabb alagútja a főváros közelében épülhetne meg. Összekötné a Nagyszombat irányából érkező D1-es sztrádát a cseh határ felé tartó D2-es autópályával.

Milliárd euróba kerülne a Pozsonynál megépítendő rekord hosszú alagút
Forrás: NDS

A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) nyilvánosságra hozta a környezeti hatásvizsgálatról (angolul Environmental Impact Assesment - EIA) szóló jelentést, ami ilyen volumenű beruházásoknál az első lépést jelenti. Ettől függ, hogy egyáltalán belevágnak-e az építkezési projektbe. Ez a dokumentum egy

12 kilométeres alagúttal számol, ami 1, 07 milliárd euróba kerülne.

Most a labda a környezetvédelmi minisztérium térfelén pattog, a szaktárca dönti el, belemegy a tervbe vagy elutasítja azt.

A Karpaty (Kárpátok) elnevezésű alagút elképzelésével az NDS már korábban bepróbálkozott, de akkor a szaktárca átdolgozásra visszadobta az anyagot. Az nyomvonal problémás pontja a fővárostól 17 kilométerre északra található Marianka település, ahol az alagút csatlakozna a D2-es sztrádához. Bár az NDS szerint a községet alig érintené a beruházás, de az önkormányzat így is berzenkedik. Ha minden rendben zajlik, és a környezetvédelmi tárca rábólint a tervekre, akkor még mindig marad egy nagy kérdés. Nincs végső válasz arra, hogy miből finanszíroznák ezt a gigantikus befektetést.

(denníkn)