Milliók halhatnak éhen Etiópiában

2021. július 3. - 07:42 | Külföld

Négyszázezer embert fenyeget éhhalál az észak-etiópiai Tigré tartományban dacára az egyoldalúan kihirdetett tűzszünetnek - közölte Rames Radzsaszingam, a Humanitárius Ügyek Koordinálásáért Felelős ENSZ-hivatal (OCHA) ügyvivő igazgatója a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén pénteken New Yorkban.

Milliók halhatnak éhen Etiópiában
Anya gyermekével egy tigréi segélyközpontban - a fotó május elején készült, azóta olyan súlyos állapotok uralkodnak Tigrében, hogy még az újságíróknak sem volt lehetőségük belépni a tartományba (Fotó: TASR/AP)

Becslések szerint több mint 400 ezer ember lépte át az éhínség küszöbét, míg további 1,8 millióan közel járnak ehhez.

Az OCHA ügyvivő igazgatója szerint továbbra is kétmillió menekültet tartanak nyilván az ország forrongó északi részében. Hozzátette, hogy 5,2 millió ember szorul humanitárius segélyre a régióban, többségében nők és gyerekek.

Az egyébként Nobel-békedíjas etióp miniszterelnök, Abij Ahmed még tavaly novemberben vonult be a központi hadsereggel Tigrébe, mert az ottaniak nem voltak hajlandóak elfogadni azokat a központosító intézkedéseket, amelyeket a kormány bevezetett.

A Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nyolc hónapnyi harcokat követően a héten visszafoglalta Tigré tartomány székhelyét, Mekelét. Az etióp kormány egyoldalú tűzszünetet hirdetett, amelyet a TPLF "viccnek" nevezett. Beszámolók szerint egyes helyszíneken folytatódnak az összecsapások, miközben a felekre egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a nemzetközi közösség részéről, hogy hagyjanak fel a harcokkal.

A segélyszállítmányok célbajutását nagyban hátráltatja a biztonsági helyzet, a nehézkes bürokrácia, illetve a térségben megszakadt áram-, internet- és telefonszolgálatatás. Nemrég a Tekeze folyón át vezető - humanitárius szempontból fontos - híd is megsemmisült Tigrében.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) egyébként pénteken közölte, hogy újrakezdte a segélyszállítmányok bejuttatását a konfliktus sújtotta észak-etiópiai régióba.

(MTI)