Milliós csalások Csehországban, gyilkos lövések Vízkeleten és Alsóhatáron - Újabb emberöléssel gyanúsítják ifj. Dora Ferencet és társait

2021. december 4. - 16:59 | Régió

Újabb gyilkossággal gyanúsították meg az alsóhatári maffiaper két vádlottját, ifj. Dora Ferencet és Alföldi Lászlót, valamint a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia egykori tagját, Bugár Györgyöt.

Milliós csalások Csehországban, gyilkos lövések Vízkeleten és Alsóhatáron - Újabb emberöléssel gyanúsítják ifj. Dora Ferencet és társait
Ifj. Dora Ferenc a vádlottak padján a bazini Specializált Büntetőbíróság egy korábbi tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Az új eljárás túlmutat egy "egyszerű" emberölésen, ebből az ügyből kifolyólag ugyanis kikristályosodni látszanak azok az indítékok, melyek miatt ifj. Dora Ferenc a "fehér lovai" meggyilkoltatásához folyamodhatott.

Az említett gyanúsítottak nem mással végezhettek, mint a kelet-szlovákiai alvilág egykor rettegett zsoldosával, Robert Niguttal.

Nigut 2013-ban tűnt el nyom nélkül, mára azonban világossá vált, hogy halott. Bár a férfi holttestét nem találták meg, az ügyében folyó büntetőeljárás eljutott odáig, hogy meggyanúsították azokat a konkrét személyeket, akik a haláláért felelhetnek.

A bűntény gyanúsítottjai:

  • a gölnicbányai Radovan Varga, aki 2013-ban megbízta Nigutot egy gyilkosság elkövetésével, amit azonban Nigutnak nem sikerült végrehajtania,
  • a vízkeleti (Galántai járás) ifj. Dora Ferenc - az alsóhatári polgármester fia - mint közvetítő,
  • a galántai Alföldi László - szintén az alsóhatári maffiaper vádlottja - mint társtettes,
  • és a jelenleg 21 éves szabadságvesztését töltő nagyudvarnoki (Dunaszerdahelyi járás) Bugár György, aki egykor Sátor Lajos dunaszerdahelyi maffiafőnök "kivégzőosztagának" tagja volt. És mint a mellékelt ábra mutatja, a boss halálát követően sem állt le a "munkával".

Hogy érthető legyen, miként kerül a képbe egy kelet-szlovákiai bérgyilkos kivégzése kapcsán a Sátor-féle bűnszervezet egykori tagja, valamint ifj. Dora Ferenc, ahhoz elsősorban az utóbbi személy, valamint a kelet-szlovákiai "üzletember", Radovan Varga kapcsolatát szükséges tisztázni.

Radovan Varga (Fotó: noviny.sk/JOJ - archív)

Mint arról az Aktuality.sk a héten egy nagyobb hangvételű cikkben írt, Radovan Varga és ifj. Dora Ferenc életútja egy olyan csehországi ÁFA-csalás kapcsán találkozott, amely során sok millió eurós kár érte a cseh államot. A cseh hatóságoknak a múlt év végén sikerült felgöngyölíteni az ügyet.

A Brünni Kerületi Bíróság zlíni kirendeltsége Radovan Vargát 13, ifj. Dora Ferencet pedig 12 és fél év szabadságvesztésre, valamint mindkettőjüket teljes vagyonelkobzásra ítélte.

A bűncselekmények elkövetésével Varga 14,6 millió, Dora pedig legalább 9,5 millió eurónyi kárt okozott.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, az érintettek fellebbeztek, és ügyükben egyelőre nem döntött az illetékes Olomouci Felsőbb Bíróság.

Az elbaltázott gyilkosság

A kelet-szlovákiai Varga - ifj. Dorához hasonlóan - éveken keresztül kereskedett mindenféle fémáruval. Persze esetükben a kereskedés talán túl erős szó, hiszen üzleti tervük elsősorban a csalásra épült.

Varga részéről ez eleinte arról szólt, hogy a férfi "megvette" egy kassai fémtelep mérlegkezelő munkását, és amikor Varga teherautói ráálltak a mázsára, a "beütött" dolgozó mindig a valósnál nagyobb súlyt jegyzett fel. A fiktív szállítmánynak köszönhetően Varga nagy haszonra tett szert, ám amikor a mérlegelő melós követelni kezdte jussát, Varga megbízta a maffiózóként és bérgyilkosként ismert Robert Nigutot, hogy ölje meg a férfit.

A 2013-as gyilkossági kísérlet azonban nem sikerült - a célszemély túlélte a támadást. Sőt, a kudarc miatt Nigut fel akarta gyújtani a sofőrként használt bűntársát - hogy az később ne tudjon ellene tanúskodni -, és bár le is öntötte őt benzinnel, Nigut öngyújtója viszont csődöt mondott. Később ez végzetesnek is bizonyult számára, ugyanis az esetet túlélő bűntárs szinte rögtön beköpte őt a rendőröknek.

Nigutnak nem volt más választása, menekülőre fogta - és mivel megbízója, Varga szoros kapcsolatot ápolt ifj. Dora Ferenccel, Nigutnak a galántai járásbeli Alsóhatáron nyújtottak ideiglenesen menedéket. Legalábbis rövid ideig, mert a kassai Korzár cikke szerint később a bérgyilkosságot elbaltázó Nigut pár hónapig Magyarországon rejtőzködött - Doráék segítségével.

Robert Nigut körözési adatai, és egy 2011-es fotó, ahogy egy bírósági tárgyalóterembe vezetik (Fotó: minv.sk/TASR)

Fordult a kocka

Amikor az alvilágban eurómilliók, és rács mögött töltött életek forognak kockán, a szereplők nem szokták a véletlenre bízni sorsukat. A "mérleges" embert nem sikerült kinyírni, és Vargának az eredeti problémájánál sokkal kellemetlenebbé vált egy bérgyilkos, aki esetleg vallomást tehet arról, hogy Varga emberölés elkövetésével bízta meg őt.

A kelet-szlovákiai férfi ezen a ponton jobbnak érezte, ha végleg megszabadul Niguttól, ezért 30 ezer euró fejében megrendelte ifj. Dora Ferencnél a bérgyilkos kivégzését.

Ifj. Dora Ferenc közeli emberének, Alfölfi Lászlónak, valamint az egykori dunaszerdahelyi maffiózónak, Bugár Györgynek közvetítette le Varga megrendelését. Valamikor 2013. augusztus 14. és október 14. között mindhárman autóba ültek, hogy hazahozzák Magyarországról Nigutot. Szó szerint haza, hiszen a Korzár információi szerint amikor Niguttal visszatértek Szlovákiába, ifj. Dora Ferenc vízkeleti családi házának hátsó kapujánál parkoltak le.

A nyomozati információk szerint ekkor Alföldi kiszállt az ezüst színű Škoda Octaviából, kinyitotta annak csomagtartóját, majd hátulról, az ülésen keresztül több lövést adott le egy pisztolyból a hátsó ülésen ülő Nigutra. Ezután Alföldi és Bugár beparkoltak ifj. Dora garázsába, kiszedték a kocsiból a halott Nigutot, akit levetkőztettek, testét pedig fóliába csavarták.

Alföldi László a bazini Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter)

A hullát ezt követően Alsóhatárra, egy félkész házhoz vitték, majd a Fekete-víz partjától nem messze egy Bugár által bágerrel kiásott gödörbe temették.

Miután az alsóhatári polgármestert és fiát 2019-ben más gyilkosságok miatt vizsgálati fogságba helyezték, a rendőrök hosszú ideig keresték az említett területen az illegális sírhelyet, ám Nigut holttestét azóta sem találták meg. Elképzelhető ugyanis, hogy azt valamelyik elkövető később egy másik helyre ásta át.

Bugár György a Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter)

Mi lesz a tettesekkel?

Bár a Nigut-gyilkosság kapcsán a vádemelés egyelőre várat magára, az érintett gyanúsítottak sorsa egyre egyértelműbbé válik.

A Csehországban tavaly ÁFA-csalás miatt nem jogerősen elítélt Radovan Varga egészen a múlt hétig szabadlábon védekezhetett. Akkor azonban a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei lecsaptak rá, majd pár nap múlva a Specializált Büntetőbíróság előzetes letartóztatásba helyezte őt a Nigut-ügy miatt. Míg Csehországban "csak" 13 évet kapott, addig itthon, Szlovákiában már életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti őt.

Ugyanúgy, mint az alsóhatári "bandát", melynek tagjai ellen 2020-ban többek között öt gyilkosság miatt emelt vádat a Specializált Büntetőbíróság. Az alsóhatári maffiaperként emlegetett eljárás ráadásul a végéhez közeledik: a bíróság novemberben kitűzte az utolsó három tárgyalási napot, és december 20-án várhatóan megszülethet az ítélet.

Az említett eljárásban Alföldi Lászlót három gyilkosság elkövetésével, ifj. Dora Ferencet pedig a szóban forgó három gyilkosság megrendelésével vádolják. A tavalyi csehországi ítélet ráadásul teljesen világossá tette, hogy a háromból két áldozatot ifj. Dorának azért állt érdekében "eltávolítani", mert a cseh Martin Žalmáneket, és az érsekújvári járásbeli Madarászt Krisztiánt "fehér lóként", vagyis strómanként használta a csehországi piszkos ügyleteihez.

Csak a beismerés segíthet?

Alföldihez hasonlóan ifj. Dora Ferenc is az egész büntetőper során kitartóan tagadta, hogy bármilyen köze volna a gyilkosságokhoz. Ettől függetlenül azonban annyi megcáfolhatatlannak tűnő bizonyíték szól ellene, hogy azok alapján egyértelműen életfogytig tartó szabadságvesztés járna neki.

Minden jel arra utal, hogy Dora a büntetését kizárólag úgy mérsékelhetné, ha beismerő vallomást tenne a bűntényekkel kapcsolatban. És bár az eddigi megnyilvánulásai alapján a beismerés meglepő fordulat volna, két okból kifolyólag mégis látni erre némi esélyt.

Egyrészt ifj. Dora Ferenc a legutóbbi tárgyaláson jelezte, ki akarja egészíteni vallomását, másrészt pedig bírósági berkekben az utóbbi hetekben az a hír járja, hogy a Nigut-gyilkossággal kapcsolatban a hatóságokkal való együttműködésre szánta el magát.

Ha pedig az utóbbi találgatás igaznak bizonyul, könnyen lehet, hogy a többi bűnügy kapcsán is az őszinteséget választja - hiszen 20-25 év a rácsok mögött minden nézőpontból kisebb csapás annál, mintha az embert egy életre cellába zárják.

Ifj. Dora Ferenc és védőügyvédje, Marek Para a Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter)

Egyelőre azonban csak az a biztos, hogy a bazini Specializált Büntetőbíróság december 6-i tárgyalásán fény derül majd arra, hogy ifj. Dora Ferenc és védőügyvédje, Marek Para milyen taktikát választanak. Ez lesz ugyanis a záróbeszédek előtt az utolsó lehetőségük arra, hogy az életfogytiglantól eltérő irányba tereljék a büntetőügy végkimenetelét.

(Barak Dávid)