Milliós közbeszerzést befolyásolhattak egy kórháznál, a belügy meg a határidőkön rugózik

Az étkeztetés működtetésére kiírt 1,6 millió eurós tender kapcsán a belügyminisztérium alá tartozó pozsonyi Szent Mihály kórház törvényt sértett - állapította mege a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO). A belügyi tárca erre keresetet nyújtott be a hivatal ellen, mert szerintük meg a közbeszerzésiek követtek el törvénysértéseket.

Milliós közbeszerzést befolyásolhattak egy kórháznál, a belügy meg a határidőkön rugózik
A pozsonyi Szent Mihály kórház (Fotó: Aktuality)

Az ÚVO 13 törvénysértést állapított meg a vizsgálata során, melyek közül hat befolyásolhatta az inkriminált tendert, egy közülük pedig minden bizonnyal befolyásolta. Emlékeztettek például arra, hogy nem tartotta be a kórház az átláthatóság és az azonos bánásmód elvét.

Figyelmeztetnek például arra, hogy a versenykiírásban szereplő alapkövetelmények nem pártatlanok, a technikai követelmények pedig nem biztosítanak minden pályázó számára azonos esélyt, ezen keresztül pedig nem teljesül a becsületes gazdasági verseny alapelve. A kritériumok értékelésére is olyan szabályrendszert állították fel, ami nem felel meg az igazságos verseny feltételeinek.

A belügyminisztérium nem ért egyet az ÚVO megállapításaival, emiatt keresetet nyújtott be a hivatal ellen. Mindenekelőtt határidőkkel érvelnek, melyeket az ÚVO a belügy szerint nem tartott be. Emlékeztetnek arra, hogy 2017. január 31-én kapott értesítést a kórház az ellenőrzés megkezdéséről, ez alapján pedig az ellenőrzési protokoll kidolgozására vonatkozó határidő május 3. volt, ám az ÚVO ezt csak június 12-én készítette el, 42 nappal a határidő után.

"Az ÚVO döntése, a protokoll és logikus módon a későbbi jegyzőkönyv is ezáltal törvénytelen" - jegyzik meg.

A kórház 2017 júliusában reagált a protokollra, mire az ÚVO csak idén május 8-án küldött reakciót, amelyben további nyilatkozatot kért a kórháztól. "Ezt az eljárást aránytalannak és átláthatatlannak tartjuk, mely ellentmond a közbeszerzési felügyelet hatékonysági alapelveinek, csakúgy, mint az eljárás lezárásával kapcsolatos legitim várakozásoknak" - fogalmaznak.

A belügy azzal is érvelt, hogy a kiírásban egyértelműen meg voltak határozva az árak az alkalmazottak és páciensek ellátására, továbbá a büfékínálat választékának öt kiemelt tételére vonatkozóan.

(TASR)