Milyen arcot vág Fico, amikor Zeman Dubčeket betojatja a gatyájába? (VIDEÓ)

2018. január 10. - 15:27 | Belföld

Miloš Zeman hozta a szokásos csipkelődő formáját egy hétfői ünnepi eseményen. A kínos nem is ez, hanem ahogy a közvetlenül mellette álló Robert Fico csak kényszeredetten vigyorgott azon, amikor a cseh államfő sértő megjegyzést tett Alexander Dubčekre. 

Milyen arcot vág Fico, amikor Zeman Dubčeket betojatja a gatyájába? (VIDEÓ)
Fotó: tasr

Prágában tegnap kezdődött Csehszlovákia megalakulása századik évfordulójának megünneplése, és ezen az eseményen részt vett a szlovák kormányfő is. Zeman a nyitóbeszédében szokásos anekdotázó stílusában végigpörgette az elmúlt pár évtized eseményeit és aztán kitért az 1968-as prágai tavasz eltiprásának korszakára is.

Feltette a nagy kérdést, hogy akkor „miért tojt be mindenki az ijedtségtől”. Utalva Dubček életútjára, felidézte, mi történt az emberarcú szocializmus kialakításának emblematikus vezetőjével a prágai tavasz elfojtását követően: „Ezeket a bálványokat aztán a szövetségi parlament élére helyezték, később pedig lecsúsztak a törökországi nagyköveti tisztségbe, aztán még lejjebb” - jegyezte meg a cseh elnök arról a Dubčekről, akit aztán a bársonyos forradalom után ismét megválasztottak a nemzetgyűlés elnökének, és akiről pár hónapja egy szlovák állami kitüntetést is elneveztek.

A dolog pikantériája, hogy ezzel az idén első ízben adományozandó állami érdemrenddel majd a szlovák kormányfő fogja kitüntetni az általa arra érdemesnek tartott személyeket.

Érdemes megnézni, Fico miként reagál az incidens lejátszódásakor.

Zeman azzal indította gondolatmenetét, hogy 1968-ban egyetlen ember volt, aki tisztességgel helytállt a nehéz időkben, és ezt az embert František Kriegelnek hívták. A szlovák miniszterelnök elismerően tapsol.

A bővített mondat második részében Zeman már azt firtatta, hogy „...és miért tojt be mindenki...”, beleértve a szlovák nemzet legnagyobbjai közé emelt Dubčeket is. Erre Fico kissé elkámpicsorodik,

de nem annyira, hogy fél perccel később már ne tapsolna Zeman újabb aranyköpésén, ami már a prágai tavasz eltiprása utáni "normalizációs" időszakot jellemezte. Szerinte ugyanis ekkor sok tisztségviselő vélte azt, hogy inkább marad a pozíciójában, mert ha távozik, még nagyobb disznó kerül a helyére.

Ha már Fico kapásból nem kérte számon Zeman hötyögését, megtették helyette Marek Maďarič és a szlovák külügyminisztérium jelenlegi vezetője. A kulturális miniszter szerdán délelőtt sértő megjegyzésnek nevezte az elnökválasztási kampányába belefeledkező Zeman gondolatait. Felidézte azt, hogy Dubček a hatvanas évektől lehetővé tette a demokratizálódás folyamatát, majd 1989 után ismét pozitív szerepet töltött be.

Ivan Korčok külügyi államtitkár szintén nem ment el szó nélkül az elhangzottak mellett. Az ideiglenesen az ENSz-be távozott Miroslav Lajčákot helyettesítő Korčok méltánytalannak nevezte a cseh államfő megjegyzését. Ellenpontozandó Zeman taplóságát rögtön egy méretes latin idézetet ajánlott a szomszédos állam vezetőjének figyelmébe, mondván: „Est modus in rebus, sunt certi denique fines”, azaz mindennek van határa.

A határokat szívesen áthágó cseh államfő nem biztos, hogy megszívleli ezt a mondást. Ő a sziporkázásból él, és a cseheknek meg látszólag imponál az elnökük szószátyársága. Könnyen lehet, hogy a csehországi hétvégi elnökválasztáskor ismét megbízzák azzal, hogy a legfőbb közjogi pozícióból még pampogjon ízeseket pár éven keresztül.

(sárp)