Milyen jutalmakat kaptak a rendőri vezetők? Kettőt közülük jól megszívatott a távozó belügyminiszter

2023. augusztus 4. - 07:44 | Belföld

Csupán néhány hete annak, hogy visszahívták funkciójából Ivan Šimko megbízott belügyminisztert, miután a rendőri vezetők közül 20-an jelentették be távozásukat, tiltakozásul a ténykedésével szemben. Akkorra azonban már jóváhagyták a rendőrségi nyári jutalmakat, de nem mindenki esetében szaladt meg a belügy keze.

Milyen jutalmakat kaptak a rendőri vezetők? Kettőt közülük jól megszívatott a távozó belügyminiszter
Hamran István és Ivan Šimko (Fotó: Nový Čas)

A belügyminisztérium összesen 12 millió euró értékben hagyott jóvá jutalmakat a rendőri testület mintegy 20 ezer tagja számára - írja a Nový Čas.

A közzétett adatokból kiderül, hogy a kerületi vezetők számláira 4-4 ezer eurós, a járási rendőrkapitányok esetében pedig 2-2 ezer eurós jutalom érkezett. Ugyancsak 4 ezer euróval lett gazdagabb a nyárra Branko Kišš és Damián Imre rendőrkapitányhelyettes, valamint Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója.

A legmagasabb szintű jutalom viszont elkerülte Hamrant és a belügyi inspekció vezetőjét, Peter Juhást. Ők ketten ugyanis csak 200 eurót kaptak pluszban, ami jelentős különbség a korábbiakhoz képest. Hamran ugyanis a Plus 7 dní által korábban közöltek alapján tavaly augusztus és idén június között 17 500, Juhás pedig mintegy 8 ezer eurónyi jutalmat kapott. Akkor azonban még nagyrészt az OĽaNO által jelölt Roman Mikulec volt a belügyminiszter.

Hamran sokatmondónak nevezte a jutalma mértékét, ugyanakkor bővebben nem szerette volna kommentálni. "A jutalom nem egy igényelhető tétel, vélhetően nem tartotta az általam végzett munkát annyira színvonalasnak, hogy azt a többiekével egy szinten értékelje. Ezzel nincs gondom, nem ő az első miniszter, aki lenullázott a jutalmakkor" - húzta alá.

Ha valaki azt hinné, hogy semmibe veszi a 200 eurót, annak érdemes tudni, hogy ez a minimális jutalom, amit a belügynek jóvá kell hagynia. "Ez körülírja a jellemét" - mondta Hamran, hozzátéve, azzal se lenne gondja, ha eltörölnék a jutalmakat, mivel ő azt nem kéri.

Elárulta, hogy a jutalom mértékét tudomásul vette, amikor azt megkapta, de nem ismerte többiekét, csak a múlt héten szerzett róla tudomást. A jutalmakat júniusban hagyták jóvá, Hamran és Šimko viszonya éppen akkor volt a mélyponton. Šimko viszont most a lapnak azt állította, emlékei szerint 2 000 euróról írt alá jutalmat és nem 200-ról. A harmadik nulla viszont nem jelent meg a "csekken"

(Nový Čas)