Milyen kormányt akarnak az emberek? A legújabb felmérésnek egyértelmű nyertese van!

2023. február 3. - 11:42 | Belföld

Ha ezen a hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, akkor a Smer-SD párt nyerne. Ez a Polis Slovakia ügynökség által a SITA ügynökség számára végzett telefonos felmérés eredményeiből következik.

Milyen kormányt akarnak az emberek? A legújabb felmérésnek egyértelmű nyertese van!
Illusztrációs felvétel (TASR)

A felmérést 2023. január 28. és február 1. között végezték 1002 fő bevonásával. A Smer-SD párt a szavazatok 21 százalékát szerezné meg, ami 39 mandátumnak felel meg a parlamentben. A második helyen a Hlas-SD lenne 19,4 százalékkal és 36 mandátummal.

A megkérdezettek a következő kérdésre válaszoltak:

„Ha ezen a hétvégén parlamenti választások lennének, melyik pártra, mozgalomra, koalícióra szavazna?“

Csaknem 10 százalékkal kevesebben szavaznának a Progresszív Szlovákiára, amely 9,5 százalékot kapna. Az Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti mozgalomra a válaszadók 7,2 százaléka szavazna. Közvetlenül mögötte végezne a Republika mozgalom, mely a felmérésen 7,1 százalékkal végzett. Mindkét politikai mozgalom 13 mandátumot szerezne.

A Sme rodinára 6,5 százalék szavazna. A Kereszténydemokrata Mozgalom és a SaS is bejutna a parlamentbe.

A Szövetség 4,7 százalékos szavazatszerzéssel a parlament kapujában állna.

Az SNS csaknem egy százalékkal maradt le ettől, őket a követi a Dobrá voľba követi 3,5 százalékkal. Az ĽSNS pedig a szavazatok 2,3 százalékát szerezné meg.

Ezt követné a Za ľudí párt, amelyre a válaszadók egy százaléka adná voksát. A Magyar Fórumra, a Socialisti.sk-ra és a Vlasť-ra pedig kevesebb mint egy százalék szavazna.

A választók 56 százaléka venne részt a választásokon. További 22 százalék bizonytalan, a válaszadók 22 százaléka pedig biztosan nem venne részt a választásokon.

A felmérés szerint a politikai pártok legmegbízhatóbb vezetője a Hlas-SD párt elnöke, Peter Pellegrini. A válaszadók csaknem 35 százaléka határozottan vagy inkább bízik benne, kevesebb mint 60 százalékuk nem bízik benne.

A második helyen a Smer-SD párt elnöke, Robert Fico végzett, a válaszadók több mint 32 százaléka bizalmat szavazott neki. Mögötte végzett Boris Kollár, a Sme rodina elnöke.

Az SNS-es Andrej Dankó a negyedik helyen végzett a népszerűségi listán, míg a Za ľudí elnökére, Veronika Remišovára 11,7 százalék szavazna.

A felmérés résztvevői szerint a legmegbízhatatlanabb politikus az OĽaNO mozgalom elnöke, Igor Matovič.

Matovič után a felmérés résztvevői Marián Kotlebát, az ĽSNS elnökét jelölték meg a második legmegbízhatatlanabb politikusként.

(čas.sk)