Milyen útvonalon jutnak el a szlovák lőszerek és üzemanyagok az ukránokhoz?

2022. március 7. - 12:55 | Belföld

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány nappal ezelőtt azt mondta, lőszerekre van szüksége, nem pedig arra, hogy valaki gondoskodjon az evakuálásáról Kijevből. A hétvégén Szlovákia jóváhagyta a légvédelmi rendszerek, lőszerek, aknamentesítők és egyéb katonai felszerelések szállítását Ukrajnának 46 millió euró értékben.

Milyen útvonalon jutnak el a szlovák lőszerek és üzemanyagok az ukránokhoz?
Forrás: védelmi minisztérium - sme.sk

Felmerül azonban a kérdés, hogy miként lehet eljuttatni Ukrajnába a több tonnányi katonai felszerelést, miközben orosz vadászgépek, helikopterek és légvédelmi rendszerek uralják az ukrán légteret.

Különösen fontos a megfelelő útvonal és a szállítási mód kiválasztása. A védelmi minisztérium semmilyen ezzel kapcsolatos információt nem hozott nyilvánosságra közvetett módon sem, titkos információkról van szó – mutatott rá a SME napilap.

A légi szállítás kizárt, az ukrán légtér ugyanis orosz ellenőrzés alatt van, emellett pedig számos katonai repülőteret romboltak már le bombázással. Ugyanakkor fennállna a közvetlen konfliktus veszélye a NATO és Oroszország között, ha a NATO repülőgépeit az orosz légierő megtámadná.

Éppen ezért csak a szárazföldi szállítás marad. Időközben azonban Magyarország jelezte, hogy nem engedélyezik fegyverek szállítását Ukrajnába az országon keresztül.

"Még ha Szlovákia át is akarja juttatni a saját, valamint a többi tagország katonai segélyszállítmányait a keleti határán, ez nem lenne egyszerű megoldás a Kárpátok miatt" - mondta Ed Arnolds, a londoni Royal United Services Institute brit biztonsági elemzője a Deutsche Wellenek.

Pavel Macko, nyugállományba vonult altábornagy ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta, kevés a lehetőség a szállításra, éppen ezért könnyebb rájönni is, hogy merre tartanak a konvojok. Ennek érdekében az útvonalak változtatása csökkentheti a rizikót, hogy a katonai felszerelést megsemmisítik vagy lefoglalják az oroszok.

A szlovák és a lengyel katonák azonban nem lépik át az ukrán határt, az ukránok mindig a határon veszik át a segélyszállítmányt.

Tény azonban, hogy kamionokkal sem lenne értelme gázolajat szállítani Ukrajnába, egy kamion ugyanis legfeljebb 45 ezer liter üzemanyag szállítására képes, az ígért 10 millió literhez tehát 277 kamionra lenne szükség – tette hozzá Vladimír Bednár szakértő.

A vasúti szállítás előnyösebb megoldás lenne, a vasúti sínek azonban sérülékenyek, így hamar elakadhat a szállítmány. A SME úgy tudja, a többi tagország mostanáig még nem szállított Ukrajnába katonai segélyszállítmányt Szlovákián keresztül. Ezek elsősorban a lengyel-ukrán határon vannak, Lengyelországnak van ugyanis a leghosszabb, 535 kilométeres határszakasza Ukrajnával.

„Szlovákián keresztül is szállítható, de a leggyorsabb út Lengyelországon keresztül vezet” – mondja Jiří Šedivý, a cseh fegyveres erők egykori vezérkari főnöke.


(sme.sk)