Milyen változásra számíthatnak 2023-ban a szülők, a nyugdíjasok és a sofőrök? Íme a legfontosabbak egy helyen

2023. január 5. - 15:44 | Belföld

2023-ban több újdonság is vár az emberekre Szlovákiában. Változnak a jelzáloghitelekre és a jogosítványokra vonatkozó előírások, de szülőkre és a nyugdíjasokra vonatkozóan is új jogszabályok érvényesek.

Milyen változásra számíthatnak 2023-ban a szülők, a nyugdíjasok és a sofőrök? Íme a legfontosabbak egy helyen
Fotó: Pixabay - illusztráció

A SME INDEX napilap összegyűjtötte, melyek a legjelentősebb változások 2023-ban Szlovákiában, és ezek pontosan kiket érintenek.

  1. Adóbónusz

A 18 év alatti gyermekeket nevelő szülők esetében 2023 januárjától 140 euróra emelkedik az adóbónusz. A szülők 50 eurós bónuszra lesznek jogosultak az idősebb gyermekek után.

  1. Családi pótlék

Januártól 30-ról 60 euróra emelkedik a gyermek után járó családi pótlék, amelyet havonta az egyik szülőnek küld ki a munkaügyi hivatal. A szülők először februárban (januárra vonatkozóan) kapják meg a magasabb családi pótlékot.

  1. Elsősöknek járó hozzájárulás

2023-ban újra bevezetik az egyszeri pótlékot az általános iskola első évfolyamába először lépő gyermek után. Ennek összege 110 euró lesz, amelyet októberben kapnak majd meg a szülők.

  1. Emelt összegű családi pótlék

A juttatás januártól több mint kétszeresére, 30 euróra nő. A pótlék kiegészítését a munkaügyi kirendeltségek havonta a családi pótlékkal együtt fizetik ki annak a szülőnek, aki nem tud adókedvezményt igénybe venni, mert nem keres.

  1. Nyugdíjvalorizáció

Az infláció következményeképp januártól csaknem 12 százalékkal emelkedik a nyugdíj összege.

  1. Korkedvezményes nyugdíj a régi szabály vagy 40 ledolgozott év után

2023 januárjától korkedvezményes nyugdíjba mehetnek azok is, akik legalább 40 ledolgozott évvel rendelkeznek. Eddig csak azok gondolkozhattak korkedvezményes nyugdíjazáson, akiknek legfeljebb két év volt hátra a nyugdíjkorhatárig.

  1. Jönnek az új rendszámok

Az új autók rendszámai számok és betűk kombinációi lesznek, járásmegjelölés nélkül. Aki 2023-ban vesz új autót, és például Besztercebányán él, az új rendszám már nem BB-vel, hanem például AA betűkombinációval fog kezdődni, legalábbis miután elfogytak a készletről a régi rendszámok.

  1. Nehezebb lesz jogosítványt szerezni

Áprilistól igényesebb tesztek várják a leendő sofőröket. Az írásbeli elméleti vizsgát felváltják az elektronikus tesztek, amelyeket már nem az autósiskolákban, hanem közvetlenül a közlekedésrendészeten kell majd abszolválni.

  1. Drágább lesz az autópálya-matrica

Az új évtől drágult a sztrádamatrica: a 356 napos 50 helyett 60 euróba kerül, a 30 napos 17 euróba, a 10 napos pedig 12 euróba.

  1. Nehezebben jutnak jelzáloghitelhez a negyvenesek

2023-tól a Szlovák Nemzeti Bank új szabályai lépnek életbe: a változást a 40 év felettiek fogják megérezni, akiknek a bankok kevesebb hitelt adnak majd, ha 65 évnél hosszabb futamidőre határozzák meg a jelzáloghitel visszafizetését.

A 2023-tól érvényes további változásokról a SME összefoglalójában olvashat.


(index.sme.sk)