Milyen vonattal utazhatunk az év végétől Dunaszerdahelyről Pozsonyba? Matovičnak öntötte ki lelkét a RegioJet tulajdonosa

2020. augusztus 12. - 14:59 | Belföld

Radim Jančura, a RegioJet vállalat cseh tulajdonosa a Sme rodina jelöltje, Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter tudta nélkül ment el Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök után, hogy megkérje, figyeljen oda arra, mi történik a tárcánál, különöseb annak vasúti közlekedésért felelős osztályánál, mivel úgy látja, ott továbbra is megmaradt az előző garnitúra befolyása.

Milyen vonattal utazhatunk az év végétől Dunaszerdahelyről Pozsonyba? Matovičnak öntötte ki lelkét a RegioJet tulajdonosa
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A találkozóra a múlt héten került sor a Denník N szerint, Jančura mellett a Leo Express szlovákiai képviselője, Alena Hržičová is jelen volt.

Azért volt erre szükség, mivel a Komárom-Dunaszerdahely-Pozsony vonalon december közepén lejár a RegioJet tízéves szerződése, és ugyan a minisztérium a korábbi elbabrált pályázat után írt ki újabbat az üzemeltetésére, a következő üzemeltető csak 2023-tól indítana vonatokat ezen a vonalon, addig viszont még van két év, amit valahogyan át kellene hidalni.

A tárca már korábban jelezte, hogy a RegioJet mellett "más jelentős közép-európai társaságokkal is tárgyal" arról, hogy az átmeneti időszakban vállalják a vonatközlekedés biztosítását, négy hónappal az eddigi szerződés lejárta előtt még nem tudni, ki lesz az.

Jančura közölte, hogy amennyiben augusztusban nem kap érdemleges választ a Matovič-kormánnyal arra a kérdésre, hogy számolnak-e velük a következő időszakban, akkor szeptembertől elkezdenek felkészülni a vonalról való távozásra. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan benyújtják a felmondást a vonalon dolgozó alkalmazottaiknak, hogy a felmondási idejük lejárjon december közepéig.

Andrej Doležal miniszter korábban közölte, hogy a RegioJet tulajdonosa elképesztő nyomás alá helyezik őket azzal, hogy ultimátumot adott, aminek lényege, hogy ha nem kötnek velük újabb tízéves szerződést, januártól csak öreg, légkondi nélküli szerelvényeik közlekednek majd Komárom és Pozsony között. Hozzátette, ez számukra egy elfogadhatatlan feltétel.

Jančura viszont erre úgy reagált, hogy még az Érsek Árpád (Híd) által vezetett minisztérium kormányozta ilyen helyzetbe az ügyet, mikor szerinte elbabálták a pályázati kiírást, amit újra kellett indítani. Kifejtette, hogy a jelenlegi szerelvényeiket csupán addig bérlik, míg él a szerződésük a minisztériummal. Azt viszont nem árulta el, hogy ha tízéves szerződést kötnének velük, akkor honnan lennének ismét újak.

A RegioJet tulajdonosa panaszkodott Matovičnak arról is, hogy a minisztérium, illetve a hozzá tartozó vállalatok magas beosztású alkalmazottai az előző garnitúrából maradtak, rajtuk keresztül pedig továbbra is a Smer és SNS oligarchái gyakorolhatnak befolyást a tárca működésére, legalábbis ezen a területen.

Említette a ŽOS Vrútky és a ŽOS Trnava vasúti gépjavító cégeket, melyek közül az első a Budamar csoportok keresztül a korábbi SNS-es politikushoz, Víťazoslav Morichoz kötődik, míg utóbbi a Smer egyik mecénásának tartott Vladimír Poórhoz. A minisztérium vasúti főosztályát a harmadik Fico-kormány óta Ján Farkaš vezeti, és úgy véli, a minisztériumnál megtartotta befolyását a korábbi smeres államtitkár, Ladislava Cengelová is, aki a tárca lakáspolitikai és városfejlesztési főosztályát vezeti.

Ján Marosz, Igor Matovič tanácsadója a közlekedésügyi területen azt nyilatkozta a lapnak, hogy a kormányfő találkozót tervez a közlekedésügyi miniszterrel az ügyben.

A Denník N kifejtette, hogy az egyik variáns, ami megtörténhet december közepétől, hogy a minisztérium a vonal üzemeltetésével az állami ZSSK-t bízza meg az átmeneti időszakra, mely a RegioJet előtt üzemeltette a járatokat. A cég szóvivője, Tomáš Kováč azonban korábban azt közölte, nehéz volna szabad kapacitást találniuk, és anélkül ez nem is menne, hogy máshol ne csökkenjen az általuk nyújtott szolgáltatás színvonala. Tehát kevés vonatot tudnának indítani, ráadásul vélhetően csak öregeket, aminek eredményeként az utasok még elégedetlenebbek lehetnének, mint a RegioJettel, melynek telített szerelvényeire folyamatosan panaszok érkeznek.

Doležal ugyanakkor egy hónapja egy olyan lehetőségről is beszélt, hogy cseh és osztrák vasúttársaságok is beszállhatnak, és a ZSSK-val közösen valahogy kifednék az igényeket ezen a vonalon. A Cseh Vasutak (České dráhy) jelezték, hogy érdekelné őket.

Kérdés viszont, hogy milyen összeggel dotálná a minisztérium a járatok üzemeltetését. A RegioJet esetében ez a szerelvények által megtett kilométerenként 9,6 euró, Jančura szerint viszont a konkurenciának magasabb összeget, 12 eurót kínál a tárca, csak hogy elűzzék őket innen.

Jančura állítása szerint az eddigi támogatásért tudnák biztosítani a járatokat, és csak ideiglenes volna a színvonalesés, míg sikerül kipótolniuk azokat a modern szerelvényeket, melyek bérlésére decemberben lejár a szerződésük. Olyan IC4 szerelvényeket ígér, mint amilyenek jelenleg Dániában közlekednek.

"Ezen a vonalon ez Ferrarinak számítana. A mi esetünkben reálisan jövő nyártól állíthatnánk üzembe ezeket" - fogalmazott a Denník N-nek.

Ennek azonban feltétele a tízéves szerződés, ha pedig elfogadják, a RegioJet már a második egymást követő hosszú távú szerződést kapná az államtól pályázat nélkül. Tíz évvel ezelőtt Ján Figeľ (KDH) akkori miniszter kérte fel a RegioJetet anélkül, hogy a konkurencia esélyt kapott volna.

Doležal erről hallani sem akar, Jančura viszont állítja, kétéves szerződésért gazdaságilag nem éri meg a szerelvények bérlése.

(Denník N)