Mindegyik pedagógus jól járhat az új tanévtől, de legjobban a pályakezdők

2019. június 12. - 21:45 | Belföld

Politikai akarat mutatkozik arra, hogy szeptembertől 9,5% százalékkal emelkedjen a pedagógusok fizetése, bár ezt majd nem egyenlő mértékben érzi meg az összes oktató. Májusban már a parlament egyhangúlag továbbjuttatta a második olvasatba az SNS törvénymódosító javaslatát, azóta az alkotmányjogi bizottság is rábólintott a tervezetre, és a béremelés kérdéséről a végső döntést június végén hozzák meg a képviselők.

Mindegyik pedagógus jól járhat az új tanévtől, de legjobban a pályakezdők
Fotó: TASR - illusztráció

A kormánykoalíció ezúttal a pedagógusoknak próbálnak kedvezni, javaslatukban 9,5%-al növelnék a tanítók és tanárok fizetését. A képlet azonban ennél összetettebb, a fő célcsoport ezúttal a fiatal pályakezdőké, akik 76,50 euróval keresnének többet havonta.

Egy kezdő tanár bérpapírján tehát szeptember elsejétől 805 euró helyett 881,5 euró szerepelne.

A tanári pályára lépők automatikusan a 6-os bértábla fokozatba kerülnek, ahol egy tapasztaltabb kolléga felügyeli a pályakezdő munkáját, aki általában egy év után feljebb léphet a 7-es fokozatba. Itt már 907,5 eurós fizetés üti a markát, ha a parlament rábólint a javaslatra.

“A fiatal pedagógusok béremelése indokolt, ez egy nemzetközi felmérésből is kiderül. Szlovákiában a pályakezdő tanárok fizetése jelentősen elmarad az egyetemi végzettséggel rendelkező kortársaik keresetétől. Nálunk a 25-34 év közötti fiatal oktatók a velük egykorúak fizetésének 61%-át kapják átlagban, míg a többi OECD országban ez körülbelül a 97%-át tesz ki” - nyilatkozta portálunknak Sárközy Irén (Híd).

Ha június végén megszavazza a törvényhozás, akkor megváltozik a pedagógusok ledolgozott évei alapján meghatározott járulék összege is. Az 1-8 éve a pályán lévő pedagógusok bére 0,25 százalékkal, a 9-40 éve tanítóké pedig 0,5 százalékkal emelkedik. Jelenleg az első 16 évben az alapfizetés 1%-a illeti a tanárokat, akik meg 17-40 éve dolgoznak a szakmában, azok az alapfizetésük 0,5%-át kapják meg pluszban. A beterjesztők azzal érvelnek,

a magasabb fizetés fő kedvezményezettjei a pályakezdők, de az őket segítő bevezető tanárok és az osztályfőnök is többet keresnek majd, sőt a túlóradíj is magasabb lesz.

A tapasztalt tanárok fizetése radikálisan nem ugrik meg, de lényegesen magasabb, mint a kezdőké, szeptembertől a 30 éve a katedrára lépő tanerő fizetése elérheti az 1285,50 eurót is. Jelenleg a legmagasabb 9-es osztályban az alapfizetés 1038,50 euró a 30 ledolgozott év után pedig 239 eurós járulék jár.

A javaslat célja az összes pedagógus jövedelmének emelése, külön hangsúlyt fektetve a pályakezdő tanárok bérezésére. A tervezet kidolgozói szerint ez az intézkedés megoldást jelenthet a negatív tendenciára, amely az elmúlt években jellemzi a tanári pályát.

Egyre több fiatal kénytelen elhagyni szakmáját az előnyösebb kereseti lehetőség miatt más területeken. “Már az első olvasatban is megmutatkozott, hogy a képviselők támogatják a kezdő tanárok béremelésének ötletét, az összes jelenlévő képviselő megszavazta a javaslatot.

Az alkotmányjogi bizottságban kedden személyesen is támogattam a törvénytervezetet, amely zöldet kapott, így még a júniusi ülésszakasz ideje alatt megtárgyaljuk a plénumban. Ez egy fontos lépés a helyes irányba, mivel éppen a fiatalok bére fog gyorsabb tempóban emelkedni. Ezáltal a tanári pálya ismét vonzóbb lehet és közelebb kerülünk a magas színvonalú oktatás garantálásához” - jegyezte meg Sárközy. Hozzátette, ez a javaslat elsősorban a pályakezdőknek kedvez, de a tapasztaltabb tanárok továbbra is számolhatnak például a szakmai továbbképzésért járó pótlékkal.

A parlament előtt levő tervezet az egyetemi tanárok és a pályakezdő kutató-fejlesztő dolgozók bérének emelését is javasolja. Első lépésben az egyetemi tanárok és a kutatók bére emelkedne 8,7 százalékkal szeptember 1-től. Ezt követően a 15 éves szakmai gyakorlattal rendelkező tanárok fizetése átlagosan 2 százalékkal, a 32 éve a pályán lévő tanároké pedig átlagosan 3 százalékkal. A doktoranduszi ösztöndíjak is emelkednek, mégpedig 8,7 százalékkal.

(sp)