Minden, amiről tudnod kell, ha Horvátországba készülsz nyaralni!

Az alábbi összefoglalónkból kiderül, mi a teendő, ha a horvátországi nyaralást nem várt problémák zavarják meg.

Minden, amiről tudnod kell, ha Horvátországba készülsz nyaralni!
Fotók: Pixabay.com/Rendőrség

Idén is több szlovákiai rendőr ügyel majd a turisták biztonságára a közép-európaiak kedvenc üdülőhelyein. A horvátországi szolgálatot teljesítő hazai rendőrök a múlt héten megosztották egymással előző évi tapasztalataikat.

Júliustól szeptemberig készenlétben a szlovák rendőrök

Július elsején Horvátországba utazik négy szlovákiai rendőr, hogy a turistaszezonban egy hónapon át közösen ügyeljenek a rendre horvát kollégáikkal, és szükség esetén segítsenek az ott tartózkodó szlovák állampolgároknak. Augusztus elején további négy rendőr váltja őket, akik egészen szeptember elejéig teljesítenek majd szolgálatot a közkedvelt horvát üdülőhelyeken, a Split-Dalmácia és a Primorsko-Goranska térségében.

Szükség esetén Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska környékén a +385 99 7201 001-es, Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga környékén pedig a +385 99 7201 002-es telefonszámon lehet kapcsolatba lépni a szlovákiai rendőrökkel.

A „küldetés” célja a Horvátországban nyaraló szlovákiai turisták biztonságának növelése, illetve segítségnyújtás a nyaralás és az utazás során. A szlovákiai rendőrök az idehaza megszokott uniformisról könnyen felismerhetőek lesznek Horvátországban is.

A rendőrség az előző évi tapasztalatok alapján elkészítette azoknak az információknak a jegyzékét, amelyek hasznosak lehetnek a Horvátországban nyaraló szlovákiai turistáknak.

Gyakori közúti balesetek és szigorúbb büntetések

Az elmúlt években megnőtt a közúti balesetek száma Horvátországban, ezért a hatóságok jelentősen szigorították az egyes közlekedési kihágásokért kiszabott büntetéseket.

2017-ben összesen 34 342 közúti baleset került a horvát rendőrség jegyzőkönyvébe, melyek során 331 ember életét vesztette, 2 751-en súlyosan, 11 815-en pedig könnyebben sérültek. A statisztikákból kiderül, hogy tavaly a legtöbb közúti baleset épp a nyaralóövezetek környékén történt, júliusban és augusztusban.

A balesetek egyik leggyakoribb oka a megengedett sebesség túllépése, a túl rövid távolság tartása a járművek közt, az elsőbbségadás elmulasztása és a sofőr fáradtsága volt. A rendőrség éppen ezért szigorúbban bünteti a felsorolt kihágásokat.

Mielőtt Horvátországba utazol...

...ellenőrizd, hogy érvényesek-e az irataid. Az országba érvényes személyi igazolvánnyal és útlevéllel is lehet utazni, a személyi igazolvánnyal nem rendelkező gyerekeknek pedig kötelező az útlevél. Azok a szlovákiai turisták, akik házi kedvencekkel kirándulnak, ne felejtsék otthon a jószág útlevelét, amely tartalmazza a beadott kötelező oltások jegyzékét.

Mi a teendő, ha elveszítjük a személyes iratainkat?

Amennyiben egy szlovák állampolgár iratait ellopják, vagy elveszíti azokat Horvátországban, a történteket azonnal jelentenie kell a helyi rendőrségen. A pórul járt turista egy igazolást kap a hatóságoktól, ezzel kell majd igényelnie a pótútlevél kiadását a szlovák nagykövetségen.

A zágrábi nagykövetségen a pótútlevél kiadásáról szóló kérvényhez csatolni kell az iratok ellopását vagy elvesztését igazoló dokumentumot, amelyet a helyi rendőrség állít ki. A pótútlevél kiadása megközelítőleg 10 euróba kerül (a költség kunában térítendő).

Az előző évekkel ellentétben a nyári turistaszezon alatt idén már nem működik szlovák kozulátus Zadarban, Splitben azonban találunk egy konzulátusi hivatalt, amely szükség esetén a szlovákiai turisták rendelkezésére áll (cím: Mažuraničevo šetalište 1, 21 000 Split, telefonszám: +38521362679, mobil: +38598264041).

A rendőrség felhívja a turisták figyelmét, hogy amennyiben elveszítették vagy ellopták az irataikat, és jelentették azt a rendőrségen, majd a dokumentumok mégis előkerültek, azokkal már nem utazhatnak. A dokumentumok azonosítószámait ugyanis a rendőrség a bejelentést követően azonnal regisztrálta az információs központban, ezért az iratok az ellenőrzések során érvénytelenek lesznek.

Óvatosan a „hidegfegyverekkel”

Újdonságnak számít, hogy idén már bejelentéskötelesek az úgynevezett „hidegfegyverek”. Ez azt jelenti, hogy az önvédelmi gázsprayek, a vadászkések, a baseball ütők birtoklását jelenteni kellene a helyi hatóságnak. Amennyiben nem jelentett „fegyvert” találnak nálunk, akár őrizetbe is vehetnek, illetve pénzbírságot róhatnak ki.

Hogyan kerüljük el a forgalmi dugókat?

Mielőtt útra kelünk, érdemes közlekedési alkalmazások segítségével tájékozódni a forgalom sűrűségéről és az aktuális útlezárásokról. Az eddigi tapasztalatok szerint a péntek és a szombat számít a legforgalmasabb napnak, illetve a hónap eleji közepi és végi időszakok.

Forgalmi dugók Horvátországban leggyakrabban a határátkelőhelyeken, a vámoknál és az autópálya-felhajtóknál alakulnak ki. Fontos odafigyelni arra is, hogy elegendő benzinnel, étellel és folyadékkal vágjunk neki az útnak, illetve ellenőrizzük a jármű műszaki állapotát.

Horvátországba való utazáskor sokat segíthet a turistáknak a HAK nevű mobiltelefonos alkalmazás, amelyet a Horvát Autósklub üzemeltet. Az alkalmazás segítségével tájékozódhatunk például az aktuális forgalomról, az üzemanyagok áráról és a fizetős utakról.

Fontos telefonszámok Horvátországban

Az egységes segélyhívó telefonszám Horvátországban is a 112. Ezen kívül a mentőket a 194-es, a tűzoltókat a 193-as, a rendőröket pedig a 192-es segélyhívón érhetjük el.

A +385 1 1987-es telefonszámon a gépjárművezetők kérhetnek segítséget – például a jármű meghibásodása vagy elvontatása esetén. A tengerparti kereső- és mentőszolgálatot a 195-ös számon hívhatjuk.

A 060 520 520-as telefonszámon az időjárás-előrejelzésről és az aktuális forgalmi helyzetről érdeklődhetünk.

Hasznos információk a sofőröknek

Fontos, hogy a gépjárművezetőnél a jogosítvány, a személyi igazolvány és a forgalmi engedély mellett a kötelező gépjármű-biztosító zöld kártyája is nála legyen. Amennyiben a gépjármű nem a sofőr tulajdona, a rendőrség hitelesített nyilatkozatot kérhet, amely bizonyítja, hogy a jármű tulajdonosa kölcsönadta azt.

A horvát belügyminisztérium felszólítja a sofőröket, hogy ne csoportokban (2-3 autó egymás mögött) közlekedjenek, hanem egyénileg. A közúti balesetek egyik leggyakoribb oka ugyanis éppen az, hogy a járművezetők nem tartanak kellő távolságot egymás közt, elsősorban az autópályákon.

Vezetés közben javasolt gyakran megállni, és pihenőt tartani az arra kijelölt helyeken vagy a benzinkutaknál.

A megengedett maximális haladási sebesség Horvátországban is 50 km/óra lakott területen, 90 km/óra lakott területen kívül, autópályán pedig 130 km/óra.

Mi a teendő közúti baleset esetén?

Közúti balesetkor érdemes a 112-es ingyenes központi segélyhívót tárcsázni, amelyen angolul, németül, olaszul, magyarul és szlovákul is kommunikálhatunk az ügyeletessel. Ajánlatos röviden közölni, hogy ki telefonál, mi történt, hol, mikor és vannak-e sérültek, illetve mennyire súlyosak a sérülések.

Közúti baleset esetén a rendőrséget a 192-es hívószámon tudjuk értesíteni. Amennyiben kár keletkezett a járművön, a rendőrtől el kell kérni a balesetről készült jegyzőkönyvet (ZAPISNIK O OČEVIDU), anélkül ugyanis nem hagyható el az ország, és a hazai biztosítóban és szükség lesz rá. A balesetről készült jegyzőkönyvet a helyi rendőrkapitányságon kérhetjük ki 20 kuna ellenében.

Mennyit fizetünk, ha megbüntet a rendőr?

Akárcsak idehaza, Horvátországban is büntethetnek a rendőrök az objektív felelősség elve alapján, azaz a gépjármű tulajdonosa postai úton is megkaphatja a bírságot.

Amennyiben egy szabálysértés után a rendőr megállítja a gépjárművezetőt, a helyszínen a kihágás súlyosságától függően 300 HRK (kb. 40 EUR), 500 HRK (66 EUR), 700 HRK (93 EUR), 1.000 HRK (133 EUR) összegű fix bírságokat kaphat.

Ha a külföldi állampolgár a megadott határidőn belül nem fizeti be a kirótt bírságot, akár szabadságvesztésre is ítélhetik.

A parkolást sem érdemes elbliccelni, a horvátországi városokban ugyanis egy, az önkormányzat által működtetett helyi szervezet ellenőrzi a fizetett parkolóhelyeket, és parkolójegy hiányában akár el is vontathatják a járművet.

Amennyiben a közúti közlekedés résztvevője jócskán megszegi a közúti közlekedés szabályaiba foglaltakat – erősen ittas állapotban (1,5 ezrelék felett) vagy más tudatmódosító szerek hatása alatt vezet, menetiránnyal szemben halad, beláthatatlan helyen előz kocsisort, több mint 50 km/órával túllépi a megengedett haladási sebességet –, és ezáltal emberi életet veszélyeztet, akár hároméves szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az ittas sofőr, akinek szervezetében 0,5–1,00 ezrelék alkoholt mérnek, ezertől kétezer kunáig (135–270 euró) terjedő bírságot kaphat. 1,00 és 1,50 ezrelék közt ez az összeg 2000–5000 kunára (270–670 euróra), 1,50 ezrelék felett pedig 5000– 15 000 kunára (670–2000 euróra) kúszhat.

Ha a sofőr elutasítja az alkoholtesztet, illetve a vérvételt, abban az esetben 5000 – 15 000 kunára (670–2000 euróra) büntethető.

Lássuk, mekkora büntetést kaphatnak a sofőrök, akik túllépik a megengedett haladási sebességet:

Lakott területen belül:

 • 10 km/óráig: 300 HRK,
 • 10-től 20 km/óráig: 500 HRK,
 • 20-tól 30 km/óráig: 1000 HRK,
 • 30-tól 50 km/óráig: 2000 HRK,
 • 50 km/óra felett: 5000-től 15000 HRK-ig, vagy 60 napos börtönbüntetés, vagy jogosítvány bevonása 12 hónapra.

Lakott területen kívül:

 • 10-től 30 km/óráig: 500 HRK,
 • 30-tól 50 km/óráig: 1000 HRK,
 • 50 km/óra felett: 3000-től 7000 HRK-ig, vagy jogosítvány bevonása 6-tól 12 hónapig.

További bírságok:

 • telefonálás vezetés közben (nem kihangosítva): 500 HRK,
 • elsőbbségadás elmulasztása: 2000 HRK
 • kötelességek elmulasztása közúti baleset esetén: 300-tól 7000 HRK-ig
 • bukósisak nélküli közlekedés motorkerékpáron: 1000 HRK
 • védősisak nélküli közlekedés kerékpáron 16 éven aluli gyerek esetében: 300 HRK
 • jogosítvány nélküli vezetés: 300 HRK
 • vezetés jogosítvány bevonása ellenére: 5000-től 15 000 HRK-ig

Mikor veheti el a rendőr a jogosítványunkat Horvátországban?

 • Ha a rendőr megállapítja, hogy a sofőr pszichikailag vagy fizikailag nem alkalmas a gépjárművezetésre.
 • Ittas vezetés esetén, ha a sofőr nem hajlandó elvégezni az alkoholtesztet.
 • Amennyiben a motorkerékpár vezetője bukósisak nélkül vezet.
 • Ha a sofőr hosszabb ideje vezeti a járművet, mint azt a törvény előírja, és nem tart rendszeresen pihenőket.

Az elmúlt években egyre több az olyan eset, hogy bizonyos vízi járművek vagy más tárgyak kölcsönzésekor nézeteltérés alakul ki a turista és a tulajdonos közt a kölcsönzött dolog állapotával és megrongálásával kapcsolatban. A rendőrség ezért javasolja, hogy a kirándulás előtt kössenek olyan utasbiztosítást, amely szükség esetén ezeket a költségeket is fedezi.

Jó utat és problémamentes nyaralást kívánunk!


(fl)