Minden, amit érdemes tudnod a szilveszteri tűzijátékról és petárdázásról

2018. december 29. - 10:54 | Belföld

Nem múlik el úgy szilveszter, hogy a tűzoltókat vagy a mentőket ne riasztanák tűzijáték okozta balesetekhez, tűzesetekhez. Íme, néhány tanács, amit érdemes tudnod a tűzijátékozással kapcsolatban.

A tűzoltókat minden évben riasztják tűzijáték okozta esetekhez szilveszterkor és újévkor. Zuzana Farkasová tűzoltósági szóvivő tájékoztatása szerint 2016 szilveszterén és 2017 első napján 18 olyan esethez riasztották a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz okozott. Tavaly már csak hat ilyen esethez riasztották a tűzoltókat.

Mit tanácsolnak a tűzoltók?

- szakavatatlan kézzel ne végezzünk beavatkozást a pirotechnikai eszközökön

- ne gyújtsuk meg a pirotechnikai eszközt az arcunk közelében

- a pirotechnikai eszközt ne üvegpalackban vagy más edényben robbantsuk fel

- ha a pirotechnikai eszköz nem robbant fel, azt ne próbáljuk újfent meggyújtani, inkább öntsük le vízzel

- ablakon, erkélyen keresztül ne dobáljuk le a pirotechnikai eszközöket, mert a lakásban tűz, a ház előtt parkoló járműkben pedig kár keletkezhet

- ügyeljünk rá, hogy a gyerekek és állatok ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba a pirotechnikai eszközökkel

A petárdákat és pirotechnikai eszközöket szabályozó törvény szerint: a fény- és hangeffektust kiadó pirotechnikai eszközöket csupán december 31-én és január 1-én lehet használni.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy pirotechnikai eszközöket csakis hitelesített forgalmazóktól vásároljunk, és ha valami nem világos, kérdezzük meg az árusítótól. Használat előtt olvassuk el az útmutatót, és csak olyan módon használjuk az eszközt, ahogy azt a forgalmazó javasolja.

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik félnek a tűzijátéktól (idősekről, állatokról). Főként a kutyák viselik rosszul a durrogásokat, ezért a rendőrök azt tanácsolják, hogy legyünk tekintettel másokra.

-para-