Minden, amit tudni lehet a Szlovákiát megcélzó hiperolcsó orosz szupermarketről

2022. február 17. - 11:49 | Belföld

Újabb üzletlánc vette célba Szlovákiát, ami ezúttal nem nyugat, hanem kelet felől, konkrétan Oroszországból érkezik. A vásárlókat olcsó árakkal csábítja, üzlethelyiségei viszont inkább emlékeztetnek raktárakra, mintsem átlagos boltokra.

Minden, amit tudni lehet a Szlovákiát megcélzó hiperolcsó orosz szupermarketről
Illusztráció (Fotó: TASR)

Amint arról korábban beszámoltunk, az orosz Mere üzletlánc Csehország után Szlovákia felé terjeszkedik. A HN korábban azt írta, hogy 2-3 üzletet nyithatnak meg még idén, a TV Noviny viszont úgy tudja, hogy 3-5 boltról lehet szó, de minden bizonnyal csak jövőre nyitnák meg őket. Hogy pontosan az ország mely régióiban, egyelőre nem tudni. Ľubomír Drahovský üzleti elemző viszont azt feltételezi, az üzletlánc a csehországi sémát követve inkább a szegényebb régiók felé terjeszkedik majd, ahol a helyzet megköveteli, hogy az emberek olcsóbbért vásárolhassanak.

Az üzletlánc célja, hogy alacsony áraival minél több vásárlót vonzzon, akik akár egy egész raklapnyi árut is megvásárolhatnak, ugyanis nem szabnak meg semmilyen korlátozást a vásárolni kívánt mennyiségekre. Boris Tomčiak elemző szerint, mivel a Mere elsősorban alacsony árakkal szuperál, a kiadásait a lehető legalacsonyabbra kell szorítania. Éppen ezért az árut raklapról árusítja, az üzlethelyiségek dizájnja pedig meglehetősen visszafogott. Emellett az alacsony árak miatt a konkurenciákkal ellentétben a Mere sem akciókat, sem áruleszállítást nem alkalmaz.

Annak ellenére, hogy a Mere meglehetősen más modellel rendelkezik, mint amit Szlovákiában megszokhattunk, a szakértők szerint az üzletlánc jelentősen nem bolygatja majd meg a piacot. Drahovský szerint ez főként annak is köszönhető, hogy az emberek már megszokták a magasabb minőséget a kiskereskedelmi hálózatokban.

Hasonló véleményen van Tomčiak is, aki szerint az akciók alkalmazásával a nagy üzletláncok is képesek lefelé szorítani az áraikat, emellett pedig szélesebb termékpalettával rendelkeznek.

Összehasonlításképp: Szlovákiában több mint 150 üzlettel rendelkezik a Billa, a Tesco és a Lidl, a Kaufland több mint 70, a szlovák Terno és Kraj 140, a Coop Jednota pedig több mint 2000 szupermarketet és élelmiszerboltot üzemeltet.


(tvnoviny.sk)

Címkék: szupermarket, Mere, orosz