Minden arról szól, hogy Matovič penderítheti ki a kormányból Ficóékat

2020. február 14. - 14:19 | Belföld

Nyakunkon a választási felmérésekre vonatkozó hírzárlat, szombattól hivatalosan nem lehet büntetlenül közzétenni közvélemény-kutatási eredményeket, ezért a mind a három ismertebb ügynökség - a Focus, az MVK és az AKO - is belehúzott és egy napon belül megjelentették a legfrissebb felméréseiket. Látszódik a trend, legalabbis a nagyobb pártok tekintetében. A kisebbeknél  - így a magyar érdekeltségűeknél - csak a kérdőjelek maradnak, meg a küszöb alatti meccselés.

Minden arról szól, hogy Matovič penderítheti ki a kormányból Ficóékat
Illusztráció (tasr)

Amit csütörtökön megírtunk, péntekre megerősítést nyert: valószínű, hogy a Smer - zéróhoz közeli koalíciós potenciállal - legerősebbként is készülhet az ellenzéki szerepre, Igor Matovičék a kormányfőt kínáló feladatra, a magyar szavazatokra hajtó két párt - a Híd és az MKÖ - pedig a parlamenten kívüli létre.

A három "nagy" közvélemény-kutató cég éppenséggel a Smer fogadtatásával kapcsolatban tér el leginkább: Míg az AKO és a Focus egyre csökkenő, 16,9 -17 százalékos népszerűséget mér a Robert Fico vezette pártnak, az MVK ezzel szemben aránylag komoly támogatottságot mutat a legerősebb kormánypártnak, 21,6 százalékosat. Mindhárman azonban megegyezően azt jelzik, hogy az első hat párt a következő sorrendben lépi át a parlamenti küszöböt:

A leolvadófélben is még az élen ragadó Smert az egyre izmosabb OĽaNO követi, 12,3-tól 15,5 százalékig terjedő támogatottsággal.

Nagy a valószínűsége, hogy a mostani ellenzékiek közül Igor Matovičék lesznek a legerősebbek, és ha úgy alakul a helyzet - amennyiben bejut a parlamentbe elegendő számú demokratikus ellenzéki tömörülés - akkor még a kormányfőt is ők adhatják. Jó eséllyel ez nem maga Matovič lesz, inkább a pártjának egyik képviselőjéről, Eduard Hegerről beszélnek ezzel összefüggében.

Marian Kotlebáék kissé mintha megbicsaklottak volna. Talán nem jött be az embereknek az, ahogy a szélsőséges párt szimpatizánsai randalíroztak Nagyszombatban és megtámadták a PS politikusait. Jelenleg 10,3-tól 12,2 százalékig terjed a népszerűségi indexük.

A PS/Spolu csillaga sem emelkedik tovább, megállt egy tisztességesnek is nevezhető 8-9,4 százalékos intervallumban, ami azonban nem túl rózsás a fiatal pártszövetség számára. Mivel ez a tömörülés nyíltan koalíciós együttműködés, számukra 7 százalékos a parlamenti küszöb, nekik nem elég megugrani a megszokott 5 százalékos akadályt.

Az ötödiken méri a három ügynökség az Andrej Kiska vezette Za ľudí pártot 7,1-től 8,9 százalékos népszerűséggel, ami egy szintén új párttól szép teljesítmény, bár korábbban úgy tűnt, az exállamfő inkább a kormányfői poszt felé kacsingatott volna.

Abban is megegyezik a Focus, az MVK és az AKO, hogy 6,6-7,8 százaléknyi követővel hatodikként a Boris Kollár vezette Sme rodina nevezetű csoportosulás juthat be a törvényhozásba. Kollár "trumpista", "ami a szívemen az a számon" hozzáállása kelendő portéka a politikai piacon, úgy néz ki, megkapaszkodik a parlamentben.

A 7-9. helyen osztozik meg a három kutatás szerint az ellenzéki KDH és az SaS, illetve a kormánypárti SNS. Míg a kereszténydemokratákat és a liberális SaS-t mindhárman bent látják az országgyűlésben (a KDH-t 5,3-tól 6,5 százalékig, míg az SaS-t 5,1-től 6,1 százalékig terjedő teljesítménnyel), addig az SNS-t a másik két ügynökséggel szemben a Focus kipottyanni látja a parlamentből.

A magyar szavazatokért küzdő MKÖ és Híd egyik felmérés alapján sem nyerne bebocsátást a törvényhozásba, így maradt számukra az 5 százalék alatti, futottak még "kétszemélyes viadala", amiből kétszer Bugár Béláék (4, 2 és 4,7 százalék), egyszer pedig az MKÖ (4,5 százalék) kerül ki győztesen.

Ahogy arról már írtunk, elvileg holnaptól, azaz szombattól beköszönt a felmérések közzétételére vonatkozó moratórium és már csak találgathatunk, melyik párt lehet sikeres. De állítólag van egy kiskapu, amiről a denníkN alapján mi is beszámoltunk. A választások előtt a Focus és az AKO további két felmérést készít még az 50dni.sk polgári kezdeményezés megrendelésére. Az eredményeket február 20-án és 26-án ismertetnék, amikor már bőven életbe lépett a kéthetes türelmi idő. A szlovák lap szerint a természetes személyeket nem lehet bírságolni az eredmények közzétételéért, ezért valószínű, hogy az adatok százezrekhez érhetnek el a közösségi médián keresztül.

(sp)